DomovNoviceNov mejnik vrhunske potapljačice Alenke Artnik

Nov mejnik vrhunske potapljačice Alenke Artnik

Naši krajiNoviceŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska potapljačica Koprčanka Alenka Artnik je včeraj, prvi dan tekmovanja na Long Islandu na Bahamih znova popravila svetovni rekord. Na tekmovanju v globinski apneji se je v disciplini potop s konstantno obtežitvijo s plavutjo potopila 118 metrov globoko in tako popravila lasten svetovni rekord za kar štiri metre.

Ob 203 metre globokem Deanovem modrem breznu se vsakoletno zberejo najboljši apnejisti v treh disciplinah, in sicer potopu ob vrvi, s plavutjo in brez. Tekmovalci so stalno obteženi, tako da ne smejo pri dvigu odvreči uteži, ki jim pomagajo pri spuščanju.

Artnikova si je v disciplini potop s plavutjo v zadnjem obdobju rekord izmenjavala z Italijanko Alessio Zecchini. Obe sta doslej mejo pomikali le za en meter. Italijanka je tudi danes s potopom na 115 metrov za kratek čas Slovenki odvzela rekord. Toda Artnikova se je nato potopila kar 118 metrov globoko in pokazala, da ne bo kar tako predala krone. Tekmovanje bo namreč trajalo še en teden, v tem času bo vsak od tekmovalcev lahko opravil šest potopov.

Foto: Facebook Alenke Artnik, Daan Verhoeven, Florian Burghardt