DomovNoviceNova osebna izkaznica z biometričnimi podatki tudi kot zdravstvena izkaznica

Nova osebna izkaznica z biometričnimi podatki tudi kot zdravstvena izkaznica

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Biometrija je tehnologija, ki ponuja eno največjih ravni varnosti osebnih podatkov. Poznate jo iz pametnih telefonov, kjer prstne odtise in prepoznavo obraza uporabljate za odklepanje telefona. Tehnologija se seli tudi v osebno identifikacijo slovenskih državljanov. Nova osebna izkaznica bo namreč dokument, na katerem bodo odslej shranjeni tudi biometrični podatki. Biometrična osebna izkaznica bo na voljo s prihodnjim letom, izdajati jih bodo začeli s koncem marca 2022.

Osebna izkaznica je dokument s fotografijo, obvezen za vsakega polnoletnega državljana s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki ga izda državni organ. Z njo izkazujete svojo identiteto in državljanstvo, omogoča vam tudi obisk določenih držav. Za pridobitev (nove) osebne izkaznice se morate osebno zglasiti na upravni enoti oziroma diplomatskem ali konzularnem predstavništvu Republike Slovenije.

Nova osebna izkaznica: kaj sploh je in kako do nje?

Obstoječe osebne izkaznice so v obtoku že od leta 1998 in vse od takrat niso bile varnostno nadgrajene. Znotraj EU je osebna izkaznica obvezna v 15 državah. Varnostne ravni osebnih izkaznic se v članicah Evropske unije močno razlikujejo, kar poveča možnost ponarejanja, zlorabe dokumentov in tihotapljenja. V boju proti zlorabi se je Evropska komisija odločila za biometrično zaščito osebnih izkaznic vseh državljanov Evropske unije.

Novelo Zakona o osebni izkaznici je Državni zbor potrdil 3. marca 2021. Do konca avgusta je bil odprt razpis za izdelavo novih osebnih izkaznic. Biometrična osebna izkaznica bo na voljo s prihodnjim letom, natančneje s koncem marca 2022. Stara osebna izkaznica bo v veljavi ostala vse do poteka.

Nova osebna izkaznica bo na pogled enaka kot osebna izkaznica, ki jo poznamo danes, le da ji bodo dodali mikročip z biometričnimi podatki podobe obraza in dveh ploskih prstnih odtisov (mlajšim od 12 let prstnih odtisov ne bo treba predložiti). Biometrija posameznika bo shranjena samo na omenjenem čipu, s čimer naj bi zagotovili varnost osebnih podatkov državljanov. Pristojne službe bodo biometrične podatke preverjale ob prehodu državne meje ali v primerih, ko bo potrebna identifikacija državljana. Nove osebne izkaznice bodo vsebovale več kot 40 varnostnih elementov, cena izdelave pa bo 29 evrov.

Nova osebna izkaznica tudi kot zdravstvena kartica

»Zavarovana oseba se bo z novo osebno izkaznico lahko identificirala in dokazovala veljavnost svojega zdravstvenega zavarovanja ob obisku zdravstvenih zavodov in zdravstvenih delavcev,« pojasnjuje generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjana Mlakar. Predvidoma bo ta funkcija začela delovati z avgustom 2022. ZZZS bo sicer še naprej izdajal kartice zdravstvenega zavarovanja. Direktorica ZZZS opominja, da osebna izkaznica ni obvezen dokument, prav tako ni na voljo tujcem, zato je zanje izdaja zdravstvenih kartic še toliko večjega pomena. Državljani se bodo lahko odločili, ali bodo uporabljali obe kartici ali samo osebno izkaznico.

Več informacij o novi osebni izkaznici z biometričnimi podatki najdete na povezavi.

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve