DomovNoviceNove klopi za pohodnike na Serminu bodo ozaveščale o raku dojk

Nove klopi za pohodnike na Serminu bodo ozaveščale o raku dojk

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je v okviru participativnega proračuna na pobudo krajanov Krajevne skupnosti Bertoki postavila osem počivalnih točk, in sicer v Pradah, Bertokih in na Serminu. Pri projektu sta sodelovali KS Bertoki in združenje Europa Donna. Tri klopi na Serminu so pri tem delno obarvali v roza barvo, s čimer bodo ozaveščali o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Vrednost projekta je znašala približno 30 tisoč evrov, od tega je koprska občina v okviru participativnega proračuna zagotovila 20 tisoč evrov, preostanek sta krili KS Bertoki in Europa Donna.

V združenju bolnic z rakom ozaveščajo o pomenu hoje in rekreacije nasploh, obenem so s projektom Senčne poti za sončne ljudi želeli oživiti rekreacijsko pot na Sermin, je ob današnjem odprtju poti povedala vodja obalne podružnice Europe Donne Darja Rojec. Hkrati je to primerna obeležitev rožnatega oktobra, ki je namenjen ozaveščanju o raku na dojki in rodilih. Ta krožna pot bo s tremi klopmi za počitek odslej še bolj vabljiva za sprehajalce.

Koprski župan Aleš Bržan je poudaril pomen tovrstnih predlogov participativnega proračuna, saj spodbudijo nastanek projektov, ki jih odločevalci ob drugih skrbeh lahko prezrejo. Pri tem je ponovil namero občine, da srminski grič v sklopu sprejemanja občinskega prostorskega načrta ohranijo zelenega oziroma brez dodatnih pozidav.

Dogodek, na katerem je zbrane pozdravil tudi predsednik KS Bertoki Andraž Hribovšek, so članice združenja Europa Donna sklenile s krajšim pohodom po srminski poti za sončne ljudi.

Foto: MOK