DomovNoviceDruštvo Svit Koper že 30 let skrbi za uporabnike prepovedanih drog

Društvo Svit Koper že 30 let skrbi za uporabnike prepovedanih drog

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Društvo za pomoč odvisnikom in njihovim družinam Svit Koper je danes obeležilo 30. obletnico delovanja, hkrati pa javnosti odprlo vrata začasne lokacije dnevnega centra na Ferrarski cesti v Kopru. Praznovanja pomembnega jubileja se je udeležila tudi podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca in jim za njihovo plemenito ter uspešno delo v imenu župana izročila občinsko priznanje.

Koprsko Društvo Svit že od leta 1992 nudi varen pristan uporabnikom prepovedanih drog. Osrednji poudarek delovanja društva je na zmanjševanju škode, ki jo povzroči odvisnost, pri čemer program društva izhaja iz upoštevanja realnih potreb in interesov posameznih uporabnikov prepovedanih drog. Ob tem društvo uporabnikom omogoča socialno reintegracijo, njihovim svojcem nudi svetovanje, laično in strokovno javnost pa informira in osvešča o dogajanju na t. i. sceni drog.

Vsak delavnik med 7.30 in 13.30 v začasnih prostorih na Ferrarski cesti 5a deluje dnevni center, v okviru katerega z uporabniki prepovedanih drog in brezdomci opravljajo individualne razgovore ter jim nudijo svetovanje in različne oblike pomoči. Uporabnikom prepovedanih drog pa se skušajo približati tudi na terenu. Na območju štirih istrskih občin v terenskem vozilu omogočajo varen prostor za pogovor z uporabniki in hkrati izmenjavo sterilnega materiala, s katerim pripomorejo k zmanjševanju širjenja prenosljivih bolezni.

V 30 letih delovanja je koprsko društvo boljše življenje omogočilo številnim uporabnikom. Za dolgoletno uspešno delo, nudenje strokovne pomoči in človeške topline odvisnikom ter njihovim družinam je zato podžupanja Olga Franca predsednici društva Vesni Grahovac v imenu župana Mestne občine Koper Aleša Bržana izročila občinsko priznanje in vsem Svitovcem zaželela, da bi bilo njihovo plemenito delo s strani družbe sprejeto z odobravanjem.

Foto: MOK