DomovNoviceOperacija RETECH za ohranjanje slovenskega malega priobalnega ribolova

Operacija RETECH za ohranjanje slovenskega malega priobalnega ribolova

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V okviru Javnega poziva LAS Istre v letu 2020 za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre 2014–2020 se že drugo leto izvaja operacija Retech – Zavod za profesionalno ribištvo Koper. Njen dolgoročni namen je ohranjanje slovenskega malega priobalnega ribolova na nivoju, ko mu še lahko rečemo gospodarska dejavnost, na drugi strani pa trajnostno upravljanje z ribjim fondom, ki mora segati na področje celotnega severnega Jadrana.

Dejavnosti in dogodki v prvi fazi operacije so bili usmerjeni v ustanovitev razvojno-izobraževalne institucije, izvedbo izobraževalnih delavnic in k dvigu ozaveščenosti o malem priobalnem ribolovu, h krepitvi partnerskih povezav, promociji uporabe trajnostnih tehnologij in orodij, postavitvi infrastrukture za razvoj ter k ohranjanju biodiverzitete morja.

Cilj je z uvajanjem novih produktov in tehnologij prek povezovanja s komplementarnimi sektorji ustvariti nova delovna mesta, v katera bi lahko vključili tudi ranljive skupine, še posebej mlade in žene ribičev na celotnem območju LAS Istre.

V povezavi z drugimi deležniki na regionalnem območju bodo uvedeni novi razvojno-raziskovalni programi, z uvajanjem principov trajnostnega ribolova pa bo zagotovljen morju prijazen in bolj učinkovit izlov rib.

Operacija, katere glavni vodilni partner je Argemonia Adria, d.o.o., je ribiškemu sektorju tako zagotovo prispevala novo dodano vrednost in inovativen pristop pri izvajanju malega priobalnega ribolova.

Več informacij o operaciji je dostopnih na spletni strani Evropske komisije, namenjene ESPR, in na spletni strani ESPR.

Foto: Retech