DomovNoviceOb svetovnem dnevu oljke izbor najboljšega mladega olja

Ob svetovnem dnevu oljke izbor najboljšega mladega olja

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovensko oljkarstvo je z oljčnimi olji vrhunske kakovosti postalo prepoznavno v širšem mednarodnem prostoru. Ob svetovnem dnevu oljke, ki ga sicer praznujemo 26. novembra, bo Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper v petek, 25. novembra, obeležil s prireditvijo Mlado oljčno olje.

Oljčno olje, proizvedeno v Sloveniji, je cenjeno in prepoznavno po svoji visoki kakovosti in senzoričnih lastnostih, ki nastanejo zaradi številnih dejavnikov. Mlado oljčno olje nudi najširšo paleto svežih arom, edinstveno priložnost kombinacije svežih arom, posebnih okusov in možnosti obogatitve kulinaričnih specialitet. Deviško oljčno olje ima posebno mesto v sredozemski prehrani, v Slovenski Istri in na Goriškem pa se uporablja že več kot dve tisočletji. Oljke vsebujejo velik nabor antioksidantov, ki varujejo rastlino, sadež, olje in naše celice.

Obeležitev svetovnega dneva oljke je postal že tradicionalni dogodek, ki ga Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper letos organizira že sedmič. Tokrat bo ob podpori Zveze društev oljkarjev Slovenije, Mestne občine Koper, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Biotehniške šole Šolskega centra Nova Gorica, koncerna Kolektor in ostalih partnerjev, počastitev vrhunskega slovenskega oljčnega olja in izbor najboljšega mladega olja potekala v petek, 25. novembra, ob 19. uri v okviru prireditve Mlado oljčno olje v Pokrajinskem muzeju Koper.

Namen prireditve je vzpostaviti povezavo med deležniki tako izobraževalnih institucij kot tudi pridelovalcev in širše javnosti. »Želimo, da uporabniki in pridelovalci razlikujejo olja vrhunske kakovosti od manj kakovostnega olja. Tudi v mednarodnem prostoru se poskušajo vzpostavljati nova merila za olja vrhunske kakovosti. Prav gotovo pa je poleg kemijskih parametrov najpomembnejša senzorična analiza oljčnega olja, zato želimo predstaviti senzorične opise vrhunskih oljčnih olj in na delavnicah udeležence seznaniti z najpogostejšimi napakami pri oljčnem olju,« sporoča dr. Milena Bučar Miklavčič, vodja Laboratorija Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper.

Na dogodku bodo izpostavili deset najbolje ocenjenih olj. Nagradili bodo olje po izboru strokovne komisije in olje po izboru gostincev in novinarjev. Plakete bodo podelili ustanoviteljica prestižnega gastronomskega tekmovanja Olio Nuovo Days Emmanuelle Dechelette, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in direktor ZRS Koper prof. dr. Rado Pišot.

Podrobne informacije o celodnevnem programu lahko prejmete na spletni povezavi.

Foto: MOK, Jaka Ivančič, ZRS