DomovNoviceDefibrilatorji bodo reševali življenja na podeželju

Defibrilatorji bodo reševali življenja na podeželju

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Defibrilatorji bodo reševali življenja tudi na podeželju, do koder nujna medicinska pomoč v nobenem primeru ne more pridrveti v treh do petih minutah, kolikor je časa, da rešimo človeško življenje. Mestna občina Koper je v teh dneh skupaj z Območnim združenjem Rdečega križa Koper v Rakitovcu, Prapročah, Škofijah in Elerjih namestila defibrilatorje.

Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi Sloveniji najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča tudi srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno, pravijo na izolski občini.

Mestna občina Koper je pred leti zadolžila Rdeči križ Koper za vzpostavitev mreže defibrilatorjev in mreže prvih posredovalcev. V tem času je v vse krajevne skupnosti namestila defibrilatorje in namenila sredstva za nakup teh naprav zlasti za zaledje, kjer jih je zdaj že nekaj več kot 30.

Prva defibrilatorja so prejšnji teden v družbi župana Aleša Bržana namestili pred Krajevno skupnostjo Škofije in v Elerjih. Danes je Rdeči križ ob prisotnosti podžupanje Jasne Softić namenu predal še dva nova defibrilatorja v Rakitovcu in Prapročah. Oba sta poudarila, da so defibrilatorji nujno potrebni predvsem na podeželju, kjer je pot reševalcev do bolnika daljša. Defibrilator namreč uporabnika usmerja in vodi skozi postopek oživljanja, dokler na kraj ne prispejo reševalci, ki z oživljanjem nadaljujejo.

Seveda to, da ima kraj defibrilator, ni zadosti, potrebuje tudi ljudi, ki bodo to napravo znali uporabljati. Zahvale za to gredo Rdečemu križu, ki je prostovoljce usposobil za izvajanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja.

Foto: MOK