DomovNaši krajiOb svetovnem dnevu oživljanja aktivnosti tudi v Kopru

Ob svetovnem dnevu oživljanja aktivnosti tudi v Kopru

Naši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga vsako leto obeležujemo 16. oktobra, bodo po vsej Sloveniji organizirali številne brezplačne tečaje in predstavitve oživljanja. Zveza študentov medicine Slovenije, Slovenski reanimacijski svet, Sekcija reševalcev v zdravstvu in Rdeči križ Slovenije skupaj pripravljajo številne akcije. V soboto, 14. oktobra, bodo med 9. in 13. uro prisotni tudi na promenadi ob koprski Taverni. Tam bodo ljudi ozaveščali o pomenu hitre in pravilne pomoči ob srčnem zastoju.

Slovenija sicer sodi med države, ki imajo eno bolj aktivnih mrež nevladnih organizacij, tako na področju spodbujanja vključevanja temeljnih postopkov oživljanja v redni izobraževalni proces, kot tudi pri razširjenosti defibrilatorjev: po podatkih AED Slovenija, ki deluje pod okriljem Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, je po Sloveniji že več kot dva tisoč javno dostopnih defibrilatorjev.  V Mestni občini Koper je javno dostopnih AED-jev  82.

Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre prepoznave ter ukrepanja v primeru srčnega zastoja in širjenje znanja in veščin temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Z akcijo »Slovenija oživlja!« želijo tako povečati možnost preživetja.

Akcija »Slovenija oživlja!« med seboj povezuje organizacije, društva in projekte, ki se ukvarjajo s širjenjem znanja prve pomoči in promocijo oživljanja med najširšo laično javnostjo. Rdečemu križu Slovenije, Slovenskemu reanimacijskemu svetu, reševalcem in študentom medicine iz obeh regionalnih društev se bodo pridružili še študenti petih zdravstvenih fakultet, člani Zveze tabornikov Slovenije, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Slovenije ter letos prvič tudi nekatera društva prvih posredovalcev.

Mestna občina Koper prav v ta namen sofinancira program Prvih posredovalcev. Gre za laike, ki enkrat na leto obnavljajo licenco iz Temeljnih postopkov oživljanja, ustavljanja krvavitev in prve pomoči in so aktivirani v primeru srčnega zastoja ali drugih nujnih stanj. Največkrat so prav prvi posredovalci na kraju pred NMP ekipo in jim s svojim znanjem in usposobljenostjo pomagajo pri reševanju življenjsko ogrožujočih stanj.

Foto: OZ Rdeči križ Koper