DomovNoviceOb svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu

Ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu

Naši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred nami je 2. april, svetovni dan zavedanja o avtizmu. Letošnji dan zavedanja o avtizmu bo potekal pod geslom Srečno potovanje skozi življenje, ki poteka v sklopu 13. mednarodnega kongresa Autism Europe. Kampanja spodbuja celosten pristop čez celotno življenjsko dobo, da bi zagotovili, da bodo osebe z avtizmom lahko živele izpolnjujoče življenje.

Avtizem je hitro naraščajoča motnja, ki ne prizadene samo otroka, ampak vso družino, saj je življenje družin z avtističnim otrokom pogosto zelo drugačno od življenja družin z otrokom brez avtizma. Ravno zato je še posebej pomembno ozaveščati otroke in mladostnike, da so v njihovi sredini vrstniki, ki potrebujejo ne le prilagojen način učenja, temveč tudi prilagojen način druženja z vrstniki, saj se le srečen in sprejet otrok lahko tudi uspešno uči.

»Med nami živi vse več otrok, mladostnikov in odraslih z avtizmom in njihovih družin, ki živijo zelo drugačno življenje, kot ga pozna večina prebivalcev. Družine, kjer ima nekdo od družinskih članov avtizem, imajo veliko skrbi, ki so povezane z zdravjem, vzgojo, izobraževanjem in zaposlitvijo tega družinskega člana. Veliko otrok, mladostnikov in tudi odraslih z avtizmom ter njihovih družinskih članov ima veliko stisk tudi zaradi tega, ker jih ožje in širše okolje ne prepozna kot pomoči potrebne, zato so pogosto spregledani in nevključeni v aktivno učenje, življenje in delo,« je v svoji poslanici ob bližajočem se dnevu avtizma povedala Sabina Korošec Zavšek, predsednica Zveze za avtizem Slovenije.

Več informacij ob dnevu avtizma na povezavi.

Foto: Zveza za avtizem Slovenije