DomovNoviceOB SVETOVNEM DNEVU ŽIVALI: Kakšen pa je tvoj odnos do živali?

OB SVETOVNEM DNEVU ŽIVALI: Kakšen pa je tvoj odnos do živali?

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Vsako leto 4. oktobra obeležujemo svetovni dan živali. Dan želi opozoriti ljudi na zaskrbljujoč položaj ogroženih živalskih vrst ter jih tako opomniti na pomembno vlogo živali v vsakdanjem življenju in pri ohranjanju pestrosti življenjskih okolij. Tudi v Obalnem zavetišču za živali spodbujajo k razmisleku o odnosu človeka do živali.

Namen svetovnega dneva živali je opozoriti na poseben odnos med človekom in živaljo ter hkrati priložnost, da razmislimo o človekovem sobivanju z živalmi. Cilj svetovnega dneva živali je dvig kulture in spoštljivega odnosa do živali ter izboljšanje njihovega življenjskega standarda, ki je v veliki meri odvisen od ljudi.

Pomena sterilizacije in kastracije sta ključna!

V Obalnem zavetišču za živali poudarjajo, da je svetovni dan živali tudi priložnost, da se zavemo lastne vloge in odgovornosti ter pomagamo predvsem manj srečnim in zavrženim živalim. Ob tem lastnike živali pozivajo k sterilizaciji in kastraciji, ki sta ključnega pomena pri reševanju problematike brezdomnih in zapuščenih živali. Na ta način se povečujejo možnosti posvojitve drugim živalim v zavetiščih.

Prav tako pozivajo k pomoči tako v obliki materialnih dobrin, kot tudi na druge načine. Živalim lahko pomagate s posvojitvijo, obiskom zavetišča, sprehajanjem psov in preživljanjem prostega časa z oskrbovanci, posvojitvijo na daljavo, donatorskimi sredstvi ali pa donacijo odej, pregrinjal, rjuh ali brisač, s katerimi so opremljeni boksi.

Danes so Obalno zavetišče za živali obiskali tudi predstavniki Mestne občine Koper.

Živali, ki v Obalnem zavetišču iščejo svoj stalni in ljubeč dom, pa najdete na TEJ POVEZAVI.

Obalno zavetišče skrbi za zavržene pse in mačke z območja vseh štirih občin v slovenski Istri. Trenutno je v njihovi oskrbi približno 32 psov in 79 mačk, kar je tudi povprečje naenkrat oskrbovanih živali. Letno zavetišče odda več kot 100 mačk in 50 psov, ob tem pa skrbnikom vrne še najmanj 100 izgubljenih psov.