DomovNoviceObalni komorni orkester bo s slavnostnim koncertom obeležil 40-letnico delovanja

Obalni komorni orkester bo s slavnostnim koncertom obeležil 40-letnico delovanja

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 3. junija, bo koprska dvorana sv. Frančiška Asiškega ob 20. uri prizorišče slavnostnega koncerta Obalnega komornega orkestra, ki prav letos obeležuje 40-letnico delovanja. Na koncertu bo orkester zazvenel pod taktirko enega najuspešnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije, maestra Simona Krečiča. Vstop na slavnostni koncert je brezplačen.

Kot solistki bosta ob spremljavi orkestra v toku večera nastopili sijajni solistki – violinistka Sidonija Lebar in sopranistka Štefica Grasselli, Koprčanki, ki sta svoje prve solistične korake naredili prav s koprskim godalnim orkestrom.

Obalni komorni orkester, ustanovljen leta 1983, s slavnostnim jubilejnim koncertom ponosno obeležuje okroglih štirideset let delovanja. Glasbena pot ljubiteljskih glasbenikov z Obale, ki so zaključili s formalnim šolanjem na glasbenih šolah v Kopru, Izoli in Piranu je že od samega začetka prežeta z ljubeznijo do instrumenta, predvsem pa skupnega muziciranja. Iz želje, izražene na prvem sestanku daljnega leta 1983, ter prve skupne vaje pod vodstvom profesorja Boruta Logarja jeseni istega leta, se je skozi štiri desetletja izoblikoval edinstven glasbeni sestav, ki je danes nepogrešljiv tvorec kulturnega življenja v štirih obalnih občinah in širše.

Utrip, energijo in programsko usmerjenost orkestra so skozi leta pomembno nadgrajevali še dirigenti Marko Vatovec, Aleksandar Spasić in Patrik Greblo. S svojim znanjem in predanostjo so vztrajno bogatili delo orkestra in prispevali k umetniški rasti njegovih članov. Orkester v zadnjem obdobju deluje projektno in k sodelovanju vabi uveljavljene slovenske dirigente.

Vodenje slavnostnega koncerta ob 40-letnici so člani zaupali maestru Simonu Krečiču, enemu najuspešnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije, ki bo z Obalnim komornim orkestrom tokrat nastopil prvič.

Dirigent je na program umestil dela Vivaldija, Pergolesija, Händla in Mozarta. V drugem delu večera, ko bo zazvenela priljubljena Mozartova 40. simfonija, se bodo orkestru pridružili še pihalci in trobilci, ki skupaj z godalnim sestavom priložnostno sestavljajo Obalni simfonični orkester.

V teh dneh je izšel tudi Zbornik ob 40-letnici Obalnega komornega orkestra. V njem so zajeti prispevki in fotografije številnih, ki so bili bodisi člani orkestra ali so z njim sodelovali.

Foto: Foto Belvedere