DomovNoviceObalni komorni orkester vabi na prvi jubilejni koncert ob 40-letnici delovanja

Obalni komorni orkester vabi na prvi jubilejni koncert ob 40-letnici delovanja

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Obalni komorni orkester, ki povezuje ljubiteljske glasbenike štirih obalnih občin, v tem letu obeležuje 40-letnico delovanja. Okrogli jubilej bo orkester počastil s ciklom koncertov, ki se bodo odvijali skozi vse leto. Prvi bo že v torek, 28. marca, ob 19. uri v Protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, ko se bo orkester predstavil pod taktirko dirigenta Žige Cerarja.

Ob spremljavi orkestra bodo kot solistke na prvem jubilejnem koncertu ob 40-letnici delovanja nastopile obetavne mlade glasbenice:  violinistki Nika Gačnik in Marilena Lo Pinto ter violončelistka Katarina Hrvatin s koprske gimnazije ter violinistka Živa Kralj iz Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.  Vstopnice za torkov koncert so že na voljo na TIC Koper ter uro pred koncertom na vhodu v dvorano.

Obalni komorni orkester je bil ustanovljen leta 1983. Vse od ustanovitve povezuje večinoma ljubiteljske glasbenike iz štirih obalnih občin, ki so se v mladosti učili igrati violino, violo ali violončelo, a so se kasneje zapisali drugim poklicem. Ljubezen do instrumenta in skupnega muziciranja člane povezuje že štiri desetletja in jih žene, da se redno, ob službah in drugih obveznostih, dobivajo na vajah ob petkih zvečer. Zasedba se je v zadnjih štiridesetih letih spreminjala, v orkestru se je do danes izmenjalo že več kot 150 članov, nekaj pa je tudi takšnih, ki sodelujejo od začetka.

S svojo zagnanostjo je orkester v toku svojega delovanja dosegel za ljubiteljski ansambel že kar zavidljivo umetniško raven in postal eden pomembnejših glasbenih dejavnikov kulturnega življenja na Obali. Spodbujal je tudi nastajanje domače ustvarjalnosti pri sodobnih skladateljih (Vladimir Lovec, Aldo Kumar, Matej Bonin, Bojan Glavina, Gal Hartman, Andrej Makor) in leta 1999 posnel kompaktno ploščo z Lovčevimi in Kumarjevimi deli. Posvečal se je tudi glasbeni dediščini svojega kraja ter izdal kompaktno ploščo ob obletnicah slavnih rojakov, Pirančana Giuseppeja Tartinija in Koprčana Antonia Tarsie.

V orkestru so si doslej izmenjali dirigentsko paličico štirje stalni dirigenti, in sicer Borut Logar, Marko Vatovec, Aleksandar Spasić in Patrik Greblo. Pod njihovim vodstvom je orkester spremljal številne mlade soliste in že uveljavljene slovenske in tuje glasbenike. Orkester v zadnjem obdobju deluje projektno in svoj koncertni program sooblikuje v sodelovanju z različnimi slovenskimi dirigenti. V letošnji jubilejni sezoni se bo orkester predstavil s ciklom koncertov pod vodstvom različnih dirigentov.

Obalni komorni orkester danes šteje 25 članov. Rednim članom se priložnostno pridružijo še pihalci, trobilci in tolkalci iz koprske Umetniške gimnazije, ki skupaj z godali tvorijo Obalni simfonični orkester. Obalni komorni orkester letno pripravi do štiri celovečerne programe in izpelje povprečno sedem koncertov v posamezni sezoni. Z vizijo in željami orkester obljublja veliko glasbenih užitkov tudi v prihodnje, saj obalne glasbenike žene še veliko načrtov. Med ostalim tudi aktivnejše povezovanje z obalnimi glasbenimi šolami ter tkanje vezi s podobnimi godalnimi sestavi iz Slovenije in tujine.

Foto: Obalni komorni orkester