DomovNoviceObčinski praznik letos v znamenju praznovanja 1500. obletnice Kopra

Občinski praznik letos v znamenju praznovanja 1500. obletnice Kopra

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je danes v Marezigah obeležila občinski praznik, ki ga praznuje v spomin na Marežganski upor iz leta 1921. Letošnje praznovanje je potekalo v znamenju 1500 let mesta Koper, ob tej priložnosti pa je župan Aleš Bržan na slavnostni seji Občinskega sveta Mestne občine Koper izročil tudi najvišja občinska priznanja prim. Stanislavu Mahnetu, dr. med., Marcelu Đurđeviču, Alešu Sedmaku in Zvezi kulturnih društev MOK.

Praznovanje občinskega praznika se je začelo s poklonom prvim padlim žrtvam v uporu fašističnemu nasilju v naših krajih. Zbrane je pri spomeniku v Marezigah nagovorila podpredsednica območnega odbora ZZB NOB Marezige Dragica Gobina, vence pa so v imenu Mestne občine Koper položili občinski svetniki Jadranka Šturm, Gabrijela Kukovec Pribac in Matjaž Čok. Za kulturni vložek so poskrbeli učenci Osnovne šole Ivana Babiča Jagra iz Marezig in Pihalni orkester Marezige. Krajši kulturni program je sledil tudi na razgledni točki, kjer je poleg domačega pihalnega orkestra nastopila še folklorna skupina Društva Sožitje.

Ob 11. uri se je praznovanje preselilo v Kulturni dom Marezige, kjer je župan Aleš Bržan gostil slavnostno sejo občinskega sveta. Po sprehodu po naši skupni zgodovini in kratkem preletu največjih občinskih dosežkov v zadnjem letu je župan zagotovil, da bo občina izvedla tudi vse obljubljene projekte, ki še niso ugledali luči sveta, od novega zdravstvenega centra v mestu, kopališča Žusterna in dvigala na Markovec do prenov in nadgradenj parkirnih hiš v primestnih območjih. »Ostajamo samozavestni in ambiciozni, ker vemo, kdo smo bili, vemo, kaj zmoremo danes in kaj si želimo za svoje otroke in naslednike. Ker se bomo odločali skupaj in v strpnem dialogu. Pri manjših projektih, kot jih predvideva participativni proračun, in pri najpomembnejših, kot je občinski prostorski načrt. Ni prave svobode govora brez pravice biti slišan,« je dejal.

Ob tej priložnosti je župan podelil najvišja občinska priznanja in se nagrajencem zahvalil, da so Kopru podarili neprecenljivo veliko svojega talenta, časa in energije. Priznanje 15. maj je prejel upokojeni zdravnik prim. Stanislav Mahne, dr. med. za izjemen prispevek k razvoju kirurgije v slovenski Istri, za njegovo neprekinjeno predanost in humanitarno delo z bolniki ter za izkazane vrednote spoštovanja, skromnosti in skrbi za skupnost. Priznanja z veliko plaketo je župan izročil Marcelu Đurđeviču, za obuditev rokometnega športa v Kopru, Alešu Sedmaku za spodbujanje razvoja kulture z nesebično predanostjo likovni umetnosti, in Zvezi kulturnih društev MOK, za krepitev pripadnosti ter identitete občanov v lokalni skupnosti s pomočjo umetniško kulturnega izražanja.

Slavnostno sejo, ki jo je vodila Karin Sabadin, so s kulturnimi vložki zaokrožili člani društva Mandolinistica Capodistriana in pevka Tinkara Kovač.

Občina bo praznovanje sicer zaključila šele v sredo, 22. maja, s tradicionalno prireditvijo Koper praznuje z otroki na trgu. Približno 700 predšolskih otrok iz vseh javnih vrtcev v mestni občini bo na Titovem trgu prisluhnilo koncertu En big banda.

Foto: Tomaž Primožič/FPA