DomovKulturaV Marezigah okronali kralja refoška

V Marezigah okronali kralja refoška

KulturaNaši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so v Marezigah s podelitvijo nagrad otvorili 3-dnevni Praznik refoška in slovenske Istre. Kralj refoška je postal Korenika Gregor iz vinske kleti Korenika Robi in Dorjano iz Kort. Kronanja sta se udeležila tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in podžupanja Mateja Hrvatin Kozlovič.

Prvi dan 51. Praznika refoška in slovenske Istre je združil vinarje, gostince in drugo strokovno javnost. Družili in izobraževali so se na posvetu poimenovanem REFOKUS. V uvodu je novinar Sašo Dravinec predstavil zgodovino refoška, Valentin Bufolin, predsednik društva Sommelier Slovenije je na interaktiven način prikazal spajanje refoška z jedmi priznanega chefa Uroša Štefelina. V drugem delu se je odvila okrogla miza “Refošk, kdo si? Ali te poznamo?”. Svoje poglede in izkušnje so delili Valentin Bufolin, predsednik društva Sommelier Slovenije, Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre, Uroš Štefelin, chef, Karlo Kopjar, Znanstvenoraziskovalno središče Koper, Inštitut za vinogradništvo in vinarstvo, in Marjana Grčman, predsednica Društva turističnih novinarjev Slovenije.

Zvečer je na razgledni ploščadi ob vinski fontani potekala podelitev priznanj najboljše ocenjenih vin in kronanje Kralja refoška. Petčlanska ocenjevalna komisija je v začetku maja zbirala vzorce refoška. Prejeli so kar 72 vzorcev vina iz grozdja sorte refoška, kar odraža veliko zanimanje in sodelovanje v ocenjevanju.

Nagrajenci 51. Praznika refoška in slovenske Istre

Šampion Praznika refoška in slovenske Istre je Korenika Robi in Dorjano iz Kort z vinom refošk letnik 2021. Šampion mladih refoškov je Vinska klet Kralj iz Škocjana z refoškom letnik 2023. Prvak kategorije penečih vin je Vinakoper s penino Capris rose. Prvak kategorije rose vin je prav tako šel v roke Vinakoper in sicer za vino Koper Rose letnik 2023.

Združenje slovenskega reda vitezov vina – omizje za slovensko Istro in kras že vrsto let dodeljuje naziv » Kralj refoška«. Naziv Kralj refoška prejme vinar, katerega zreli refošk je bil razglašen za šampiona. Tako je bil Gregor Korenika iz vinske kleti Korenika Robi in Dorjano iz Kort okronan za Kralja refoška 51. Praznika refoška in slovenske Istre.

Letošnji refoški so bili izjemni, kar odraža trdo delo in strast vinarjev slovenske Istre. Ljubitelji vinske kulture in kulinarike so vabljeni na praznik vse do nedelje, kjer bodo lahko poleg ocenjenih vin okušali istrsko kulinariko in se družili ob dobri glasbi.

Več informacij o bogatem programu najdete na povezavi.

51. Praznik refoška in slovenske Istre ob podpori Mestne občine Koper organizirajo Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Turistično društvo Marezige, Društvo vinogradnikov slovenske Istre, Inštitut za vinogradništvo in vinarstvo Znanstveno raziskovalnega središča Koper, Obrtno-podjetniška zbornica Sekcija za gostinstvo in turizem, Javni sklad Republike Slovenije, Vinakoper.

Foto: Jakob Bužan