DomovNoviceObeležili 10. obletnico delovanja koprske Pro bono ambulante

Obeležili 10. obletnico delovanja koprske Pro bono ambulante

Naši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so v sejni sobi Zdravstvenega doma Koper ob prisotnosti direktorja Zdravstvenega doma Koper Igorja Hrvatina in podžupanje Jasne Softić slavnostno obeležili 10 let delovanja Pro bono ambulante v Kopru, namenjene predvsem osebam brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Ambulanta je prve paciente sprejela v aprilu 2014. 

Ena od temeljnih človekovih pravic je pravica do življenja. Posledično ima vsak izmed nas pravico do zdravja. Za uresničevanje vseh človekovih pravic v prvi vrsti skrbi država oziroma lokalna skupnost, v tem primeru Mestna občina Koper, ki med svojimi številnimi nalogami zagotavlja organiziranje primarnega zdravstvenega varstva in prostorske pogoje za izvajanje programov.

Idejo za ureditev pro bono ambulante v Kopru je pred desetletjem dal prim. Stanislav Mahne, dr. med., ki je letos prejel Priznanje 15. maj Mestne občine Koper za izjemen prispevek k razvoju kirurgije v slovenski Istri, za njegovo neprekinjeno predanost in humanitarno delo z bolniki ter za izkazane vrednote spoštovanja, skromnosti in skrbi za skupnost. Zdravnica, ki je med prvimi nudila svojo pomoč, znanje in izkušnje pomoči potrebnim, je bila dr. Ljubica Kolander Bizjak, ki je ob današnjem srečanju razkrila nekaj zanimivosti o nastajanju koprske pro bono ambulante.

Ob tej priložnosti je podžupanja izročila priznanja Mestne občine Koper za prostovoljno in nesebično delo v pro bono ambulanti Zdravstvenega doma Koper Marii Danev, Vanji Kosmina Novak, Karin Pez, Boji Pahor, Ester Štenta, Ljubici Kolander Bizjak, Matevžu Ravnikarju in Stanislavu Mahnetu.

Slavnostno srečanje sta v Zdravstvenem domu Koper glasbeno popestrila Zdenko Cotič in Marko Hrvatin, ki strune v duetu božata pod imenom Pop’r ‘n sou.

Foto: MOK