DomovNoviceObeležujemo svetovni dan boja proti aidsu z jasnim sporočilom

Obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu z jasnim sporočilom

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki letos poteka pod geslom Ustavimo neenakosti. Obeležitvi se pridružuje tudi Mestna občina Koper, ki bo ob tej priložnosti v večernih urah z rdečo barvo obarvala javno razsvetljavo na Ukmarjevem trgu, mestnem kopališču in Bastionu.

Svetovni dan boja proti aidsu (sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti) obeležujemo vsako leto 1. decembra že od leta 1988. Od takrat naprej se posamezniki in organizacije borijo proti razširjanju spolno prenosljivega virusa HIV (Virus človeške zmanjšane odpornosti), katerega končni stadij je aids. V sklopu preprečevanja širjenja kampanje pogosto vključujejo deljenje brezplačnih kondomov, saj so ti še vedno najboljša zaščita pred vsemi spolno prenosljivimi okužbami.

Ob letošnjem dnevu boja proti aidsu so vse misli usmerjene za končanje neenakosti pri dostopu do preventive in zdravljenja, saj letošnji svetovni dan boja proti aidsu v ospredje postavlja prizadevanja za izpolnitev skupne zaveze za odpravo aidsa do leta 2030.

Še pred desetletjem je okužba z virusom hiv pomenila smrtno obsodbo, danes pa gre za obvladljivo kronično nalezljivo bolezen, v kolikor okužbo odkrijejo v zgodnji fazi. S pozitivnim odnosom do testiranja in pogostejšim testiranjem oseb, ki imajo večje tveganje za okužbo, je tudi Slovenija med državami, kjer je opazen upad novih diagnoz okužbe s HIV. Po ocenah NIJZ pri nas trenutno živi manj kot tisoč okuženih oseb, od katerih jih približno petina ne ve za svojo okužbo. Zgodnje odkrivanje okužbe je porok za čim boljše zdravljenje in preživetje, še bolj pomembni sta ozaveščanje in posledično varna spolnost.