DomovNoviceObnova dela nekdanje srednje tehniške šole v polnem teku

Obnova dela nekdanje srednje tehniške šole v polnem teku

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Učenci od prvega do petega razreda Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio ter otroci vrtca Delfino Blu (kar 2 oddelka) bodo že septembra dobili nove prostore, in sicer v opuščenem objektu nekdanje srednje tehniške oz. kovinarske šole. Trenutno so v teku rušitvena dela in čiščenje objekta, predvsem starih lesenih oblog, ometov in ostankov arheoloških raziskovanj, sledi priprava na obnovo.  

Naložba predvideva ureditev dveh igralnic, garderobe, pripadajočih sanitarij in zunanjih teras, vse za potrebe vrtca, ter ureditev petih učilnic, garderobe, osrednjega prostora, jedilnice, razdelilne kuhinje, knjižnice in kabinetov za potrebe osnovne šole. V okviru investicije bo urejen tudi dostop za osebe z gibalnimi težavami, saj bodo v nove prostore umestili še dvigalo. Predlog ureditve prostorov v idejni zasnovi je oblikovan v dogovoru z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Poskrbljeno bo tudi za zelene površine, saj se bo obstoječa zelenica pred vhodom ohranila, za objektom pa se bo se uredil atrij, ki ga bodo opremili z zelenjem.

Glede na to, da je del nekdanje kovinarske šole tudi stara gotska stavba, spomeniško zaščitena palača Sabini-Grisoni, ki je del bogate kulturne dediščine Kopra, se bo ohranila tudi podoba stavbe, kar pomeni, da obstoječi profilirani venci, horizontalno okrasje gotske fasade, kamniti grbi in erte okoli okenskih in vratnih odprtin ostajajo.

Naložbo v večji meri financira ministrstvo za šolstvo (1,4 milijona evrov), medtem ko je Mestna občina Koper za naložbo namenila komunalno opremljeno zemljišče v vrednosti 108 tisoč evrov.