DomovNoviceOd danes naprej dovoljena uporaba določene pirotehnike

Od danes naprej dovoljena uporaba določene pirotehnike

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Od danes do 1. januarja je dovoljena uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa ostaja prepovedana. Uporaba pirotehnike, še posebej prepovedane in predelane, prinaša nevarnosti. Nanje opozarjajo tako policisti kot zdravstveni delavci.

Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

V prvo kategorijo sodijo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost. To so recimo tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice in pokajoče kroglice. Iz druge kategorije pa so dovoljene razne rakete in fontane.

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve. Globe za kršitve zakona se gibljejo med 400 in 1200 evri.

Foto: arhiv ekoper.si

Policisti so posebej opozorili, naj uporabniki pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Uporabniki naj na izdelku preverijo oznako CE, pred uporabo pa naj dobro preverijo navodilo proizvajalca, ki mora biti v slovenskem jeziku.

Tako predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka, kot uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov in preprodaja, so prepovedane. Prav pri uporabi nedovoljenih pirotehničnih sredstev je v zadnjih letih najpogosteje prihajalo do poškodb.

Policisti so lani obravnavali 129 kršitev v zvezi z eksplozivi in pirotehničnimi izdelki, leto prej več kot pol manj. Zasegli so skoraj 170.000 pirotehničnih izdelkov in obravnavali 42 poškodb premoženja, predvsem zabojnikov za smeti, nabiralnikov in oken. Inšpektorji pa so lani izrekli dve globi zaradi kršitev na področju pirotehnike.

Bodi zvezda – ne meči petard

Na policiji so tudi letos pripravili preventivno akcijo Bodi zvezda – ne meči petard, ki je namenjena predvsem osnovnošolcem in srednješolcem. Pri njeni promociji je pomagal tudi smučarski skakalec Peter Prevc, ki je upodobljen na plakatu ob sloganu Ne s pokom, raje s skokom do zvezd!

V društvih za zaščito živali skušajo polepšati praznični čas tudi živalim. Izpostavili so, da nekaj sekund naše zabave s pirotehniko ni vrednih trpljenja, ki ga s tem povzročamo živalim.

Na ministrstvu za okolje in prostor pa so opozorili, da ognjemeti in druga pirotehnična sredstva vplivajo na koncentracije prašnih delcev PM10. Te so v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane.