DomovNoviceOdkrili temeljni kamen za gradnjo Centra za starejše

Odkrili temeljni kamen za gradnjo Centra za starejše

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, direktorica družbe Deos Irena Vincek in koprski župan Aleš Bržan so z odkritjem temeljnega kamna simbolično obeležili začetek gradnje enega najsodobnejših centrov za starejše pri nas. V njem bo varno zavetje našlo 275 oskrbovancev, svoja vrata pa bo odprl tudi tistim, ki bodo želeli svoj čas preživeti aktivno in sproščeno, v družbi svojih najbližnjih.

»Želimo si, da bi nov center za starejše tudi zares postal stična točka med stanovalci in prebivalci bližnje okolice, predvsem pa mesto srečevanja različnih generacij,« je ob tej priložnosti povedala Irena Vincek direktorica družbe Deos. V Olmu bodo zgradili večji objekt, ki pa bo razdeljen na več manjših gospodinjskih enot. Več kot polovica sob bo enoposteljnih, poleg tega pa bodo na voljo tudi dvoposteljne sobe. V pritličje bodo umestili dva oddelka za osebe z demenco, v atriju pa terapevtski vrt. V sklopu objekta bo delovala manjša kavarna, v okolici pa bodo uredili park s sprehajalnimi potmi, kjer bodo svoj prosti čas preživljali tako stanovalci doma kot tudi okoliški prebivalci.

Da bo Koper z novim centrom za starejše dobil nov prostor za srečevanje različnih generacij, je prepričan tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Zanj je pomembno zlasti spoznanje, da se najranljivejših ne umika več iz družbe, ampak se jih vključuje in postavlja v središče našega življenja.

»Nov objekt ne bo le bivališče, ampak pravi dom za 275 stanovalk in stanovalcev, ki potrebujejo oskrbo. Prostor za zaslužen počitek in ustvarjanje, varno bivalno okolje, v katerem si bodo dneve lahko zapolnili z dejavnostmi, ki jih osrečujejo, navdihujejo ali sproščajo. Predvsem pa bo priložnost za sklepanje novih prijateljstev in spletanje socialne mreže, v kateri ni prostora za osamljenost,« je novo pridobitev pozdravil koprski župan Aleš Bržan.

Koprski center za starejše bo že deveti dom za starejše v Sloveniji, ki deluje pod okriljem družbe Deos. Zaposloval bo 140 ljudi, ki jim želijo zagotoviti dobro in spodbudno delovno okolje, svojim oskrbovancem pa čim boljše bivalne pogoje in kakovostne storitve. S tem namenom že nekaj let zagotavljajo kadrovske štipendije in izvajajo različna izobraževanja za zaposlene, povezali pa so se tudi z območno enoto zavoda za zaposlovanje.