DomovNoviceOdločitev o zmagovalcu EPK 2025 bo znana decembra

Odločitev o zmagovalcu EPK 2025 bo znana decembra

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Še mesec dni nas loči do razglasitve zmagovalca med slovenskimi mesti, ki se potegujejo za prestižni naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Pripravljalna ekipa mesta Piran s partnerji bo kandidaturno knjigo mednarodni komisiji oddala 24. novembra, odločitev o zmagovalcu bo znana konec decembra. Projektni partnerji smo bili tudi v vmesnem času aktivni, pred dnevi smo tako objavili novo spletno stran www.piran2025.eu z vsebinami v treh jezikih.

Praznični december bo za projektno ekipo mesta Piran zelo intenziven. Pred dnevi smo dokončno uskladili vsebine kandidaturne knjige, ki jo bodo še v tem mesecu v potrditev prejeli občinski sveti vseh štirih občin slovenske Istre. Rok za oddajo končnega dokumenta je 24. november, odločitev o zmagovalcu pa bo znana konec decembra. Vsebine projekta Piran-Pirano 4 Istria 2025 (skrajšano PI2025) smo člani ekipe pripravljali več kot dve leti. Pri tem je sodelovalo več kot 50 kulturnih ustanov in zavodov, profesorjev s področja kulturne znanosti in mednarodno uveljavljenih strokovnjakov, svoja mnenja in pobude je podala tudi širša javnost, torej občanke in občani štirih istrskih občin.

EPK primer dobre prakse medobčinskega sodelovanja

H kandidaturi mesta Piran so že v samem začetku pristopile tudi občine Koper, Izola in Ankaran. To podporo so v lanskem letu s podpisom pisma o nameri formalizirali vsi štirje župani občin slovenske Istre in tako še dodatno potrdili dobro medsebojno sodelovanje. Projektu PI2025 so se poleg tega pridružili tudi številni mednarodni partnerji, ki so se s podpisom memoraduma zavezali k finančni podpori projekta. Med drugim smo deležni podpore mest hrvaške Istre z Istrsko Županijo, občin Trst, Milje in Benetke, vključno z regijo Veneto.

Širimo znanje in vezi

Na mednarodni natečaj Big picture, ki je v zaključni fazi, se je odzvalo več kot 20 mednarodnih kulturnih inštitucij, ki so z umetniškimi deli posameznikov ali skupin prek sodobnih medijev od fotografije in videa do tekstovnih zapisov odgovorili na pereča družbena vprašanja, ki jih odpira tematika podnebnih sprememb. Delavnice za krepitev zmogljivosti kulturnih operaterjev so širile znanje in prinesle nov vpogled v naš vsakdan. Nobelova nagrajenka prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj nas je med drugim opozorila na pomembnost odpornosti na podnebne spremembe. Naši ambasadorji z jadrnico Way of life skupine Ewol, zmagovalci Barcolane 2019, predstavljajo sinonim ekipnega usklajenega delovanja miselnosti prvakov. Začrtana smer plovbe PI2025 je med drugim prepričala tudi uspešna slovenska podjetja, kot so Luka Koper, d. d., CPK, d. d., Sava turizem, d. d., Istrabenz turizem, d. d., Vinakoper, d. o. o. in drugi.

Kako naprej?

Projektno ekipo pred novim letom čaka še zaključna faza v procesu kandidature, in sicer obisk mednarodne komisije in zadnja predstavitev projekta pred odločevalci. »Zaradi epidemije Covid-19 bosta ključna mejnika na naši skupni poti do zmage potekala digitalno, priprave nanju pa so prilagojene razmeram v skladu z nacionalno zakonodajo,« nadaljne korake povzame vodja kandiaturnega procesa PI2025 Martina Gamboz. Ob tem dodaja: »Da znamo razmišljati širše kot del večje celote in smo zato zanimivi za Evropo, smo dokazali že z uvrstitvijo v drugi krog kandidaturnega procesa. Z nami so ključni partnerji, lokalno gospodarstvo in občani posamezniki, kar nakazuje na široko podporo projektu,« doda Martina Gamboz.

Foto: Jaka Ivančič, Aleš Rosa in David Lotrič Banovič