DomovNoviceOdprte so prijave na natečaj Muškat Altroke Sladke Istre 2024

Odprte so prijave na natečaj Muškat Altroke Sladke Istre 2024

Naši krajiNoviceObvestilaSlovenijaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Altroke Sladka Istra je največji festival slovenske Istre, ki združuje sladke in slane dobrote. Festival, ki že tradicionalno privablja številne obiskovalce, bo v soboto, 28. septembra, na Ukmarjevem trgu v Kopru. Organizator dogodka Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre pripravlja natečaj za Muškat Altroke Sladke Istre 2024. K prijavi so vabljeni vinogradniki, vinarji in vinske kleti. Prijave so odprte vse do vključno ponedeljka, 26. avgusta.

Natečaj je priložnost za vinogradnike, vinarje in vinske kleti, da pokažejo najboljše, kar ponuja slovenska Istra na področju pridelave različnih sort muškatov. Prijavijo se lahko vsi, ki so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina pri pristojnem upravnem organu ter imajo dovoljenje za stekleničenje vina. Pogoj za sodelovanje je tudi, da je grozdje oziroma vino pridelano izključno v vinorodnem okolišu slovenske Istre in da imajo udeleženci urejeno blagovno znamko na trgu.

Vsak udeleženec lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina sorte dolski muškat (momjanski), rumeni muškat ali cipro (muškat ruža), pri čemer so lahko vina suha, polsuha, polsladka ali sladka, ne glede na letnik trgatve. Prijave so odprte do vključno ponedeljka, 26. avgusta. Prijavnica in splošni pogoji sodelovanja so na voljo TUKAJ.

Za ocenjevanje vina se bo uporabilo ocenjevalni sistem po 100-točkovni metodi, ki jo predlagajo Mednarodna organizacija za trto in vino (O.I.V.), Mednarodna zveza enologov (U.I.OE.) in Svetovna federacija velikih mednarodnih ocenjevanj (FMGCIVS). Ocenjevanje bo izvedla petčlanska ocenjevalna komisija, ki ji bo predsedoval Valentin Bufolin, predsednik društva Sommelier Slovenije.

Prejemnik naziva Muškat Altroke Sladke Istre 2024 bo prejel nagrado, ki jo sestavljajo posebne etikete Muškat Altroke Sladke Istre 2024, profesionalno fotografiranje s priznanim fotografom, oglaševanje v strokovnih vinskih revijah in drugih medijih ter predstavitev na družbenih omrežjih profila Visit Koper.

Foto: Jaka Ivančič