DomovNoviceOrgle koprske stolnice bodo prvič zaigrale jeseni

Orgle koprske stolnice bodo prvič zaigrale jeseni

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Veličastne orgle, ki so dolga leta stale v znani koncertni dvorani Tonhalle v Zürichu, so le našle svoje novo domovanje na prenovljenem pevskem koru v koprski stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja na Titovem trgu. Trenutno so v fazi natančne in zahtevne montaže, ki jo izvaja Orglarska delavnica iz Maribora. Po mnenju odgovornih pri projektu bodo prvič zaigrale letos jeseni na prav posebni inavguraciji.

Z vztrajnostjo do popolne realizacije projekta

Jeseni 2017 je Župnija Koper oddala prijavo na razpis za dodelitev koncertnih orgel iz dvorane Tonhalle v Zürichu. Med letoma 2018 in 2020 so bila v koprski stolnici opravljena pripravljalna, arheološka in gradbena dela. Ob koncu leta 2020 so v koprski stolnici začeli postavljati največje slovensko glasbilo, hkrati je v Zürichu potekala celovita obnova koncertne dvorane in kongresnega centra.

Dela tako v Zürichu kot v Kopru se bodo jeseni, štiri leta po oddani prijavi na razpis za pridobitev orgel in po treh letih intenzivnega teka projekta, zaključila. Natanko šest stoletij po tem, ko je bil v letu 1421 prvič zabeležen podatek o orglah v Kopru, in dobri dve stoletji za tem, ko je v Kopru donelo celo osem takih instrumentov, bodo zadonele nove sodobne orgle in dale polet glasbenikom ter ustvarjalcem.

»Orgle bodo prinesle nove elemente identiteti prostora stolnice, v katerem živi vrhunska dediščina slikarjev Vittoreja in Benedetta Carpaccia, identiteti Škofije Koper, mesta in Slovenije,« je povedal koprski župnik dr. Primož Krečič.

Orgle koprske stolnice v številkah

Orgle koprske stolnice imajo štiri manuale, 68 registrov, 5.520 piščali, od katerih je 5.141 kovinskih in 279 lesenih, 40 metrov kanalov za zrak, v katere sedem ventilatorjev v minuti požene 82 kubičnih metrov zraka. Visoke so 9,8, široke 8,6 in globoke 4,9 metra ter težke 16 ton. Orgle bodo na nov pevski kor koprske stolnice, ki ga je projektiral Boštjan Furlan iz družbe Acma, d. o. o., predvidoma postavljene do meseca julija, ko bodo vgrajene vse piščali, igralnik in postavljena orgelska omara z bogatim pročeljem. Sledilo bo nameščanje in konfiguriranje elektronskih elementov ter uglaševanje.

V jeseni blagoslovitev

Orgle bodo stopile v uporabo z bogoslužjem blagoslovitve, pri katerem bodo sodelovali organist Mirko Butkovič, dirigent Miran Bordon in cerkveni pevski zbori. Datum blagoslova orgel bo določen do konca junija. Veliki slavnostni koncert ob inavguraciji bo predvidoma izvedel Pier Damiano Peretti, profesor na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. V sklopu koncertov ob inavguraciji bo tudi Koncert zmagovalnih skladb natečaja za nove skladbe Aegis Carminis 2021 za orgle in pevski zbor. Sodelovala bosta tako Zbor akademije za glasbo in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem.