DomovNoviceOŠ Škofije letošnja nagrada festivala Odprte hiše Slovenije

OŠ Škofije letošnja nagrada festivala Odprte hiše Slovenije

Naši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob zaključku letošnjega festivala Odprte hiše Slovenije so v Ljubljani danes razglasili dobitnike nagrad OHS Award. V kategoriji javnih objektov je nagrado prejela nova stavba Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije.

Tretji vikend v aprilu je po vsej Sloveniji potekal festival arhitekture in prostorskih ureditev Odprte hiše Slovenije. Štirinajstič zapored je odprl vrata dobre arhitekture in ponudil izbor več kot 80 novih, prenovljenih in drugih zanimivih ter pomembnih stavb, ki so si jih obiskovalci lahko brezplačno ogledali pod vodstvom arhitektov, lastnikov in uporabnikov. Vsi projekti, predstavljeni na letošnjem festivalu, so bili nominirani za nagrado OHS AWARD, prvo nagrado v Sloveniji, ki jo splošna javnost podeljuje najboljšim realiziranim arhitekturnim projektom v programu festivala. Na današnji razglasitvi je šla nagrada v kategoriji javnih objektov v roke Mestni občini Koper, in sicer za stavbo Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije.

Nova, izredno sodobna šola na Škofijah predstavlja eno največjih naložb na področju vzgoje in izobraževanja na tem območju v zadnjih letih, zanj pa je Mestna občina Koper odštela približno 16 milijonov evrov. Sodobna in zelo svetla šola se ponaša z 18 novimi oddelki, manjšimi učilnicami za individualno obravnavo, računalniško učilnico, novo kuhinjo z jedilnico, knjižnico, garderobami, kabineti za učitelje, kolesarnico in skupnimi zunanjimi prostori, ki nudijo alternativni prostor za učenje.

Zasnova šole na Škofijah učencem pripoveduje o svoji dvojnosti: o šoli kot izobraževalni ustanovi, kjer posameznik sledi skupnim vzorcem vedenja in izobraževanja, kar se v zasnovi odraža v formalni razporeditvi učilnic, in o šoli kot prostoru druženja, ki podpira razvoj posameznika kot individualnega subjekta s svojo voljo, ustvarjalnostjo, sposobnostmi in domišljijo, kar se v zasnovi odraža skozi višinsko in tlorisno razgiban sistem skupnih prostorov z neposredno povezavo z zunanjostjo, so o projektu, ki so ga zasnovali v Studiu.a+v, glavni izvajalec pa je bilo podjetje Makro 5 gradnje, d. o. o., zapisali pri festivalu OHS.

Posebnost OHS Award, ki jo podeljujejo od leta 2019, je ta, da jo namesto strokovne žirije določijo najširša javnost in obiskovalci. Vse objekte, ki so predstavljeni v festivalskem programu, potrdi strokovna žirija, najširša javnost in obiskovalci pa svoj glas oddajo projektu po svojem izboru. Namen nagrade je torej spodbujanje čim večje participacije najširše javnosti pri razumevanju in odločanju o izbranih projektih.

Foto: Jakob Bužan, MOK