DomovNoviceOŠ Škofije po prenovi – ocena 10!!! Vaš župan, Boris Popovič

OŠ Škofije po prenovi – ocena 10!!! Vaš župan, Boris Popovič

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Energetska sanacija Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah je ne samo finančno in gospodarno ugodnejša rešitev, ampak gre, po besedah koprskega župana Borisa Popoviča, praktično za gradnjo nove šole, ki bo ena najboljših, če ne celo najboljša šola v naši občini in tudi širše.  »Šola na Škofijah bo ne samo nova, učencem in učiteljem bo nudila odlične pogoje. Če mene vprašate, kakšno oceno bi ji dal od 1 do 10, je moj odgovor 10,« je brez oklevanja povedal Popovič in nadaljeval »če se komu zdi to malo, se vnaprej opravičujem, to je to kar znamo. Smo skromni, vendar najboljši!«

Zakaj se je ravno v tednu, ko je izbrani izvajalec celovite energetske sanacije objekta osnovne šole na Škofijah že začel s pripravljalnimi deli, prek medijev oglasil Odbor ŠPET-Krajani za napredno KS Škofije in s peticijo zahteval, da namesto sanacije stare koprska občina zgradi novo? Zakaj peticije niso pripravili lani, ko je občina šele pripravljala projekte in prek javnega naročila iskala izvajalca? Zakaj se recimo niso oglasili pred začetkom gradnje prizidka lani poleti, s katerim je občina šoli zagotovila dodatne kapacitete? Kako je mogoče, da se je Odbor ŠPET zbudil šele sedaj, če pa je javna razprava na to temo odprta že vsaj nekaj let?

Vse to se sprašujejo na koprski občini, kjer so se na podlagi tehtnih razlogov in preverb s strani gradbenih strokovnjakov že pred leti odločili, da je dozidava in energetska sanacija obstoječega objekta osnovne šole ne samo finančno ampak tudi gospodarno ugodnejša rešitev od gradnje novega objekta. Stanje objekta je namreč koprska občina takrat dala preveriti proizvajalcu objekta – podjetju Marles, ki je potrdil smiselnost energetske sanacije, s katero se bo doba objekta podaljšala za najmanj 30 let. Objekt je tudi sicer, kot izhaja iz zadnjih raziskav, v dobrem stanju in je že sedaj, pred sanacijo, neprimerljivo bolj varčen od številnih drugih šolskih objektov v državi.

Še neprimerno bolj pa bo po celoviti obnovi, ki predvideva toplotno izolacijo pročelja in strehe, zamenjavo stavbnega pohištva in strešne kritine, namestitev osmih solarnih kolektorjev za segrevanje sanitarne vode, namestitev termostatskih ventilov in zamenjavo svetlobnih teles. Torej celovito obnovo zunanjosti in notranjosti objekta, ki že danes izpolnjuje pogoje prostorskih kapacitet vsaj do leta 2024.

Vse Škofjotke in Škofjote skupaj z našimi najdražjimi – otroki, ob tej priložnosti že vnaprej vabim na odprtje krasne šole, in sicer prve dni septembra na prekrasni lokaciji na Škofijah.

Vaš župan, Boris Popovič

Ti so bili zagotovljeni z gradnjo prizidka k šoli, v okviru katerega je občina uredila dve dodatni učilnici in knjižnico, z gradnjo pokritega hodnika pa je povezala še objekt dvorane Burja in šolsko telovadnico ter tako zagotovila, da osnovnošolcem za prehod v večjo telovadnico ni več treba zapuščati objekta šole.

Boris Popovič: »Ni treba verjeti meni, verjemite svojim očem. Samo poglejte na primer objekt vrtca na Škofijah in povejte, kaj mu manjka?«

Občina gradi novo šolo!

Da ne gre za prvo šolo, ki bi jo koprska občina obnavljala oziroma dozidala, saj so bile obnovljene praktično skoraj vse šole v Mestni občini Koper, je prepričan tudi prvi mož koprske občine Boris Popovič, ki je ob tem izpostavil, da bi bilo potrebno pred gradnjo nove šole, staro do tal porušiti in v času izgradnje učencem zagotoviti nemoten potek pouka v nadomestnih prostorih. Če bi koprska občina torej želela zgraditi novo šolo, bi bili osnovnošolci vsaj 2 leti brez ustreznih prostorov. S celovito obnovo obstoječega objekta pa bodo učenci novo šolo dobili v roku treh mesecev.

Hkrati je župan poudaril, da je bila v času njegove prve izvolitve prav OŠ na Škofijah ena najboljših šol v občini, kar je seveda danes, ko imamo praktično vse šole obnovljene in imamo na področju šolske in predšolske vzgoje najboljšo in najbolj  moderno infrastrukturo v državi, težko predstavljivo. Prav tako ne vidi težav v tem, da je šola montažna, ravno obratno, »Slovenija je ena vodilnih proizvajalcev montažnih objektov na svetu, kar nam priznavajo številni. Danes je po svetu celo zaželena montažna oziroma lesena gradnja, ki je velikokrat bolj kakovostna in trajnostno naravnana od drugih oblik gradnje«.

OŠ Škofije ni prva šola, ki bi jo koprska občina obnavljala oziroma dozidala, saj so bile obnovljene praktično skoraj vse šole v Mestni občini Koper.

»Ni treba verjeti meni, verjemite svojim očem. Samo poglejte na primer objekt vrtca na Škofijah in povejte, kaj mu manjka?« je povedal Popovič in dodal »pod vsako šolo in vrtec, ki smo jih v Mestni občini Koper zgradili in obnovili, tudi pod tiste v Občini Ankaran, sem se z veseljem podpisal in tako se bom tudi pod to! Šola na Škofijah bo ne samo nova, učencem in učiteljem bo nudila odlične pogoje. Če mene vprašate, kakšno oceno bi ji dal od 1 do 10, je moj odgovor 10,« je brez oklevanja povedal Popovič in nadaljeval »če se komu zdi to malo, se vnaprej opravičujem, to je to kar znamo. Smo skromni, vendar najboljši!«

Boris Popovič: “Da nekdo po vsem tem času, po toliko obnovljenih oziroma na novo zgrajenih objektih še vedno dvomi, da znamo, zmoremo in hočemo, ne morem razumeti drugače, kot da gre za poceni poskus politikantstva.”

Ravnateljica šole ne dvomi o smiselnosti energetske sanacije

Na koprski občini peticijo razumejo tudi v kontekstu, da naj bi bila Mestna občina Koper krivična do krajevne skupnosti Škofije, kar pa, kot pravijo, nikakor ne more držati. “Na Škofijah je bilo namreč izvedenih kar nekaj večjih naložb, ki so bile na območju Škofij realizirane v zadnjih letih: gradnja sekundarnega kanalizacijskega omrežja na območju Sp. in Zg. Škofij, dozidava in celovita obnova vrtca, dozidava objekta OŠ Škofije, temeljita obnova zunanjih športnih površin, celovita obnova dvorane Zadružnega doma na Škofijah, obnova vaške hiše, letos pa ima občina v načrtih tudi umestitev ambulante splošne medicine,” še navajajo.

Energetsko sanacijo oziroma celovito obnovo objekta podpira tudi ravnateljica šole Vlasta Urška Baraga, saj bodo, kot pravi, na ta način stavbi podaljšali življenjsko dobo in izboljšali kakovost bivanja v šoli. Hkrati poudarja, da ima sicer vsak pravico izraziti svoje mnenje, ne  morem pa prezreti, da slišim tudi nekatere izjave, ki so neresnične. Preveč se kritizira in žali.” Po njenem mnenju, imajo starši očitno napačne informacije glede več zadev. Ne držijo namreč navedbe nekaterih staršev, da bodo zaradi sanacije šolarje razselili na različne lokacije po KS, prav tako je odveč bojazen, da dela ne bi bila zaključena do novega šolskega leta.

Zaradi vsega zgoraj navedenega se zato na občini upravičeno sprašujejo, ali se za peticijo morda skrivajo politični apetiti posameznikov, ki si že leta prizadevajo Borisa Popoviča odstraniti s koprskega političnega parketa? V tokratni zgodbi, v kateri očitno ni prostora za resnico, so se spustili celo tako nizko, da za svoje interese izrabljajo tudi najšibkejše v družbi – otroke. Glede na to, da so se med podpisniki znašli tudi občani Izole, je pod vprašajem tudi kredibilnost same peticije, ki naj bi jo podpisovali zgolj starši s Škofij, ki se “borijo” za boljši jutri svojih otrok.

S tem se strinja tudi Boris Popovič, ki peticijo vidi kot poceni poskus politikantstva. »Da nekdo po vsem tem času, po toliko obnovljenih oziroma na novo zgrajenih objektih še vedno dvomi, da znamo, zmoremo in hočemo, ne morem razumeti drugače, kot da gre za poceni poskus politikantstva. Vse Škofjotke in Škofjote skupaj z našimi najdražjimi – otroki, ob tej priložnosti že vnaprej vabim na odprtje krasne šole, in sicer prve dni septembra na prekrasni lokaciji na Škofijah. Prepričan sem, da se bomo vsi prisrčno veselili tega dogodka in si drug drugemu priznali, da smo na pravi poti in da smo na naše skupne korake in uspehe lahko ponosni.«