DomovNoviceDestinacija Koper v Bruslju odlikovana kot Evropska destinacija odličnosti

Destinacija Koper v Bruslju odlikovana kot Evropska destinacija odličnosti

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Evropske destinacije odličnosti iz vseh sodelujočih držav Evropske unije, med katerimi je tudi destinacija Koper, so se včeraj zbrale v Bruslju na uradni podelitvi nagrad ob zaključku projekta.

Glavna tematika izbora tokratnega projekta EDEN je bil tokrat kulturni turizem. Koper je bil kot slovenski zmagovalec izbran med 14 prijavljenimi destinacijami, strokovno žirijo pa je prepričal z dobro zastavljenim programom kulturnega turizma in živahno ter raznoliko ponudbo.

Nagrade najboljšim je na večerni slovesnosti podelil Slawomir Tokarski, direktor za inovacije in napredne proizvodne sisteme na Direktoratu za notranji trg, industrijo, podjetništvo ter mala in srednja podjetja. V imenu Kopra sta jo prevzela podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič in predstavnica Turistične organizacije Mestne občine Koper Ylenia Loredan. Dogodka se je udeležil tudi slovenski ambasador projekta EDEN, prof. dr. Janez Bogataj.

Nagrado sta v Bruslju prevzela podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič in predstavnica Turistične organizacije Mestne občine Koper Ylenia Loredan. Foto: TOK


Včerajšnji večerni podelitvi danes sledi celodnevno izobraževanje, namenjeno predstavnikom EDEN destinacij, ambasadorjem in koordinatorjem projekta. Dan je namenjen aktualnim izzivom, s katerimi se srečujejo EDEN destinacije in turizem nasploh, kot so boljše izkoriščanje digitalnih kanalov in trajnost, zmagovalke nacionalnih izborov Evropskih destinacij odličnosti 2017 pa so podpisale tudi Bruseljsko deklaracijo o članstvu v mreži EDEN.

Dvodnevni dogodek je izjemna priložnost za mreženje in spoznavanje med destinacijami odličnosti na evropski ravni ter za navezovanje stikov, ki bodo tudi v prihodnosti omogočali izmenjavo znanj med državami in s tem spodbujali razvoj turizma in uvedbo novih praks, ki jih doma morda še ne poznamo.

Mestna občina Koper je tako v okviru letošnjega Evropskega leta kulturne dediščine, skupaj s številnimi kulturnimi ustanovami in drugimi organizacijami, kulturnimi ustvarjalci in ljubitelji kulture, pripravila vrsto aktivnosti, ki so na voljo na www.koperforculture.si.