DomovNovice28. OTROŠKI PARLAMENT: Otroci zahtevajo enakopravnost!

28. OTROŠKI PARLAMENT: Otroci zahtevajo enakopravnost!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je v Pretorski palači zasedal 28. občinski otroški parlament, na katerem so otroci izražali svoja mnenja in želje. Tema letošnjega otroškega parlamenta je bila Šolstvo in šolski sistem.

Učenci so tako v okviru glavne teme posvetili trem različnim delavnicam: Odnosi v šoli, Metode in načini poučevanja in Učne vsebine. V vsaki delavnici so učenci debatirali o izbrani temi ter o njej ustvarili plakat z njihovimi predlogi ter željami za prihodnost, ki so jih danes predstavili v Pretorski palači, kjer jih je pozdravil tudi vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj na MOK Timotej Pirjevec, ki je mlade pozval k sodelovanju in jim zaželel uspešno predstavitev pripravljenih projektov.

Timotej Pirjevec, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj je danes v Pretorski palači pozdravil otroke. Foto: ekoper.si

Otroci so bili zelo kritični do razlik med spoloma, ki še vedno vladajo v šoli. Tako je bilo slišati: “Fantje igrajo nogomet, punce odbojko in medtem ko se punce ukvarjajo z gimnastiko fantje igrajo nogomet, tudi takrat, ko punce igrajo pink ponk, fantje igrajo nogomet …” Kljub temu pa so na nekaterih šolah našli rešitev in se učenci tako med sabo zmenijo katero športno dejavnost bodo imeli vsak teden. 

Poleg tega so otroci na parlamentu izpostavili zaskrbljujoče dejstvo, da je danes na šolah med sovrstniki vedno več nasilja, da učitelji še vedno med učenci izbirajo svoje ljubljence in izpostavili kar nekaj problematik s katerimi smo se v šoli spopadali tudi mi. Zagotovo pa je izstopala ideja o tem, da bi v šole uvedli tudi tečaje borilnih veščin, saj bi se tako lahko vsak uprl in branil v primeru šolskega nasilja.