DomovNoviceOskrba s pitno vodo v poletnem času

Oskrba s pitno vodo v poletnem času

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnje nadpovprečno vroče poletje in daljša sušna obdobja ponovno odpirajo vprašanje o nezadostnosti vodnih virov na Obali.

Vse bolj vročim poletnim dnem sledi tudi povečana poraba pitne vode na območju obalnih občin. Ta se je v Istri minuli vikend povzpela že na 340 litrov na sekundo, kar pomeni 37.000 kubičnih metrov na dan in tako po pričakovanjih dosegla najvišji dnevni odjem v letu.

Zaradi suše so v Slovenski Istri najbolj zaskrbljeni prav kmetje, saj je pomanjkanje vode prizadelo tako oljke kot tudi sadje in zelenjavo. Ker so sušna obdobja vse daljša, si pomagajo z namakanjem, vendar vode počasi primanjkuje. Kljub temu pa stanje še zdaleč ni tako alarmantno, da bi na Rižanskem vodovodu sprožili rdeči alarm in pričeli z redukcijami.

Foto: duhovnost.eu

Kot so nam pojasnili na Rižanskem vodovodu Koper, je nezadostnost vodnih virov na tem območju realnost in problematika, s katero se soočajo sleherno leto. Zagotavljanje nemotene oskrbe s pitno vodo v poletnih časih je tako že vsa leta omogočeno tudi s pomočjo povečanega odjema vode s strani sosednjih vodovodov (Istrski vodovod Buzet in Kraški vodovod Sežana). Na ta način se obalne občine vsako poletje izognejo redukcijam v oskrbi z vodo, kar pa ne pomeni, da nam z njo ni treba ravnati varčno in preudarno.

Vir Rižane v tem obdobju zagotavlja dobro tretjino vseh potrebnih količin vode (podobno je bilo tudi v letu 2012), ki jo dobimo s črpanjem podtalnice, saj je izvir že pred časom presušil (v lanski prvi dekadi v avgustu je Rižana zagotavljala dve tretjini vseh potrebnih količin),” je za eKoper povedala Sara Milenkovski, predstavnica za odnose z javnostmi na Rižanskem vodovodu in dodala: “Poleg še tako osiromašenih količin, ki jih Rižana premore, je potrebno del načrpane vode iz podtalnice vračati v reko in s tem ohranjati minimalni biološki pretok v strugi reke Rižane.”

Foto: arhiv ekoper.si

Do konca avgusta tako pričakujejo običajen porast porabe pitne vode, čemur se bodo na Rižanskem vodovodu prilagajali s spremembami v režimu oskrbe z odjemi vode od sosednjih vodovodov. V primeru daljšega sušnega obdobja in morebitne prognoze pomanjkanja vode, bodo odjemalce predhodno najprej obveščali o varčni in racionalni rabi vode.

Istrani smo varčni in racionalni pri rabi pitne vode že od nekdaj, kar smo v ekstremno sušnem letu 2012 tudi dokazali in se izognili redukcijam v oskrbi s pitno vodo,” je še povedala Sara Milenovski in poudarila dejstvo, da “kljub temu še vedno ostaja odprto vprašanje kje in kdaj bo država poskrbela za novi vodni vir, da si bomo lahko tudi Istrani in sušna istrska zemlja oddahnili pred grozečimi suhimi pipami.”