DomovNaši krajiOsnovni cilj operacije Retech dosežen

Osnovni cilj operacije Retech dosežen

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Vodilni partner operacije Retech, družba Argemonia Adria d.o.o. je včeraj organizirala zaključni dogodek operacije, h kateremu je bil povabljen širok krog deležnikov ribiškega sektorja in ostalih potencialnih uporabnikov in partnerjev ustanovljenega Inštituta za morsko ribištvo. Direktor družbe Andrej Andrijanič je ob tej priložnosti udeležencem predstavil dosežene cilje, rezultate in aktivnosti operacije na območju LAS Istra.

Dogodek je bil namenjen tudi krepitvi ribiške identitete lokalnega okolja. Kot osnovni cilj operacije je bilo predstavljeno tudi delovanje Zavoda za profesionalno ribištvo »RETECH«, ki bo v prihodnje skrbel za izobraževanje, raziskave in razvoj sektorja malega priobalnega ribištva v slovenski Istri. Na zaključnem dogodku je bil predstavljen tudi osnutek strategije oz. razvojnega dokumenta, ki ga je Zavod pripravil v sklopu operacije ob sodelovanju z Zadrugo profesionalnih ribičev Koper.

Operacija sama po sebi predstavlja modernizacijo gospodarskega ribolova, saj se bo tako Zadruga, kot tudi njeni člani intenzivneje podala na področje raziskav in razvoja, kar pomeni, da bo kadarkoli bo to možno ponudila vsem zainteresiranim lokalno podporo na področju izvajanja izobraževanj, prenosa dobrih praks ali sodelovanja v različnih razvojnih projektih. Dvig dodane vrednost v sektorju malega priobalnega ribolova je namreč ključnega pomena za obstoj slovenskega ribištva, katero je v nezavidljivem položaju in na pragu pridobitve statusa kulturne dediščine.

Osnovni cilj operacije je bil v prvem obdobju dosežen. V Kopru so ustanovili Zavod za profesionalno ribištvo Retech. Inštitut bo deloval v okviru Zadruge, ki mu nudi tako strokovno kot tudi organizacijsko in podporo, saj bodo vsebine Zavoda v okviru izobraževalnih delavnic in razvojnih projektov na voljo vsem deležnikom tako ribolovnega, kot tudi drugih sektorjev v okviru območja LAS Istre, zato člani ribiške skupnosti upravičeno upajo, da bo Zavod deležen finančne podpore lokalnega okolja tudi v prihodnjem programskem obdobju.

Več informacij o operaciji je dostopnih na spletni strani Evropske komisije, namenjene ESPR, in na spletni strani ESPR.

Foto: Retech