DomovNoviceParkirna hiša Sonce v četrtek odpira svoja vrata

Parkirna hiša Sonce v četrtek odpira svoja vrata

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper bo v četrtek, 17. novembra, ob 18. uri skupaj s skupino Tabu namenu predala novo Parkirno hišo Sonce za poslovnim objektom Barka. Ob tej priložnosti bo med 17. in 19. uro veljala popolna zapora Ankaranske ceste nasproti poslovnega objekta Čebelnjak. Občina z novo parkirno hišo ustvarja pogoje za vzpostavitev učinkovitejšega sistema javnega potniškega prometa, do konca leta pa bo uporaba parkirne hiše brezplačna.

V okviru 5,8 milijona evrov vredne naložbe so delavci družbe Makro 5 gradnje, d. o. o. najprej opravili geomehanske raziskave terena, pregledali obstoječo komunalno infrastrukturo, presadili več kot 30 dreves in jih zasadili na zelenico za bazenom na Bonifiki ter začeli temeljenje. Objekt je globoko temeljen in zasnovan kot armiranobetonska konstrukcija v obliki prostorskega skeleta. Poseben videz strukturi daje fasada, sestavljena iz cinkanih in prašno barvanih palic z različnimi medosnimi razmiki. Uvoz in izvoz v objekt sta urejena po dodatnem zavijalnem pasu na Ankaranski cesti (cesta mimo Čebelnjaka), ki bo omogočal nemoten potek prometa tudi v primeru gneče pri vstopu v parkirno hišo. Promet v garaži je organiziran po enosmernem vozišču, ki razmejuje obojestransko urejena pravokotna parkirna mesta, s prehodi, urejenimi na sredini objekta, pa bo prehajanje med posameznimi etažami hitro in enostavno.

Parkirna mesta v novi garažni hiši so širša in bolj prilagojena sodobnim vozilom. Od skupno 464 parkirnih mest jih je 24 namenjenih invalidom, deset staršem z otroki, 48 pa električnim avtomobilom. Parkirna hiša je sicer pilotirana za pet etaž, kar pomeni, da lahko občina objekt z enostavnim gradbenim posegom zviša še za eno etažo, če bi se pritisk prometa na tej lokaciji bistveno povečal. Trenutne razmere tega ne zahtevajo, zato bo občina površino četrte etaže namenila za sončno elektrarno, ki jo bo postavila prihodnje leto. Z izgradnjo Parkirne hiše Sonce si je Mestna občina Koper zagotovila tudi prostor za gradnjo novega zdravstvenega centra, ki bo uporabnicam in uporabnikom na tej lokaciji bistveno dostopnejši kot zdaj, ko so zdravstvene dejavnosti razdrobljene po celem mestu.

Slovesno odprtje nove parkirne hiše bo v četrtek, 17. novembra, ob 18. uri za poslovnim objektom Barka, sledi koncert skupine Tabu.

Nova pridobitev bo zmanjšala potrebo po rabi osebnega vozila, skrajšala dolžine poti, opravljene z osebnimi vozili, zmanjšala število vozil v mestnem središču, optimizirala stroške prevoza in s tem pospešila razvoj javnega potniškega prometa. Poleg tega, da bo parkirna hiša uporabnikom omogočila cenovno dostopno parkiranje ob vhodu v mestno jedro, bodo lahko z iste lokacije za dostop do središča uporabljali trajnostne oblike prevoza. V novi parkirni hiši bo do konca letošnjega leta omogočeno brezplačno parkiranje za vse uporabnike.

Foto: MOK, Tabu