DomovNovicePestro prvomajsko praznovanje na Socerbu

Pestro prvomajsko praznovanje na Socerbu

Naši krajiNoviceObvestilaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Socerb se vrača tradicionalno praznovanje mednarodnega praznika dela, ki ga je Mestna občina Koper obudila leta 2019. V želji, da bi prireditev občankam in občanom ponovno prirasla k srcu, je MOK pripravila pester program za vse generacije. Izkoristite dela prost dan in za 1. maj z družino in prijatelji preživite kakovostne trenutke v enem najlepših kotičkov koprske občine.

Ob mednarodnem prazniku dela, ki je opomnik zavedanja o dostojanstvu dela, hkrati pa priložnost za zaslužen oddih od vsakodnevnih obveznosti, se bo Socerb v ponedeljek, 1. maja, znova spremenil v prizorišče praznovanja. Praznovanje mednarodnega praznika dela na Socerbu je bilo od nekdaj tradicionalna in izredno dobro obiskana prireditev, ki je žal pred leti nekoliko zamrla. Mestna občina Koper jo je leta 2019 obudila, a so jo ukrepi za omilitev širjenja covida-19 znova zaustavili. Po lanski skrajšani izvedbi pa se prireditev letos vrača v polnem sijaju.

Dogajanje se bo ob 9. uri začelo s pohodom Obalnega planinskega društva po enem izmed najlepših območij koprske občine. Na devet kilometrov dolgi trasi si bodo pohodniki ogledali ostanke utrjenih položajev 1. svetovne vojne pod Ocizlo, del Tigrovske poti, vas Ocizla in jame pod vasjo Beka ter se po slabih treh urah počasne hoje vrnili na Socerb. Pot je nezahtevna in zato primerna tudi za družine z otroki. Prijavite se lahko na elektronskem naslovu opd.koper@gmail.com.

Pester program, ki ga bo povezovala Lara Pirc, se bo začel ob 10. uri z različnimi glasbenimi skupinami in kulturnimi ustvarjalci. Nastopili bodo Gledališka skupina Dekani, Folklorna skupina Oljka, Klapa Capris, DJ Merenge in skupina Gedore, najmlajše bo animiral Sam Sebastian. Obiskovalke in obiskovalci pa bodo lahko uživali tudi v raznoliki gostinski ponudbi in dobrotah na stojnicah. Vstop na prireditev bo prost.

Zaradi pričakovanega povečanega števila vozil bo promet urejen enosmerno po makadamski cesti od Socerba proti glavni cesti za Kastelec. Obiskovalce prosimo za strpnost in dosledno upoštevanje prometne signalizacije ter navodil rediteljev, saj bo le tako obisk prvomajskega praznovanja še prijetnejši.

Tradicionalni pohod z baklami

Že na predvečer mednarodnega praznika dela, v nedeljo, 30. aprila, pa bo Obalna sindikalna organizacija – KS 90 pripravila tradicionalno prireditev Praznovanje praznika dela s kresovanjem na Markovcu. Zbirno mesto bo ob 19.30 pred Taverno v Kopru, od koder se bodo pohodniki z baklami podali do parka ob Osnovni šoli Antona Ukmarja. Tam bo po nagovoru predsednika Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Petra Majcna ob spremljavi Pihalnega orkestra Marezige zagorel kres, sledil pa bo še nastop glasbene skupine.

Foto: MOK, Ivan Andrejič