DomovNoviceVabljeni na aprilski pogovor o branju

Vabljeni na aprilski pogovor o branju

KulturaNaši krajiNovicePogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturni klub Koper, Slavistično društvo Koper in Skupnost Italijanov Santorio Santorio vabijo v ponedeljek, 24. aprila, ob 19. uri v Pretorsko palačo, kjer se bodo lahko številni ljubitelji kulture ob pogovoru in branju srečali s prevajalcem Srečkom Fišerjem, avtorjem slovenskega prevoda dela Francesca Petrarce, Il Canzoniere.

Zbirka Canzoniere je eden največjih spomenikov svetovne književnosti in osrednje – bolj ali manj vseživljenjsko – delo znamenitega renesančnega pesnika Francesca Petrarce. Integralna dvojezična slovenska izdaja v dveh zvezkih vsebuje 366 pesmi na več kot 1000 straneh. Pesmi Canzoniera so začele nastajati okoli leta 1336, zbirka pa v zadnji verziji obsega 366 pesmi, in sicer 317 sonetov, 29 kancon, 9 sekstin, 7 balad in 4 madrigale. Prva tiskana verzija je izšla v Benetkah leta 1470.

Canzoniere (it. “pesmarica”, znana tudi kot “razpršene rime”) je znamenita zbirka pesmi, ki je postavila merila za vso prihajajočo poezijo, saj je Petrarca prvi s suvereno gesto opredelil lirsko introspekcijo kot delo nenehnega uglaševanja v trikotniku duša – kozmos – beseda in dal temu iskanju sozvočij dostojanstvo vseživljenjskega poslanstva. Nastanek zbirke je spodbudila prav tako znamenita – in neuslišana – ljubezen na prvi pogled. To je poezija, ki ne samo da je ustoličila Petrarcovo muzo Lauro, temveč jo je (ob Dantejevi Beatrice) vzpostavila tudi kot nedosegljivi ideal, ki je odločilno zaznamoval razumevanje ljubezni in poezije v novem veku.

Srečko Fišer (1953) je diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dve leti je učil slovenski jezik na Univerzi v Nottinghamu, potem pa je skoraj štirideset let delal kot lektor v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. V tem času je prevedel veliko število besedil (največ iz italijanskega in angleškega jezika) najraznovrstnejših avtorjev, od Shakespeara do Umberta Eca.

Večer v Pretorski palači bodo sooblikovali: Nives Zudič, Mario Steffè, Sonja Polanc, Rosanna Bubola in moderatorka Irena Urbič.

Foto: Peter Uhan/Delo