DomovNovicePo vročinskemu valu prihaja ohladitev

Po vročinskemu valu prihaja ohladitev

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Popuščanje vročinskega vala so minulo noč pospremile ponekod zelo visoke temperature. V Podnanosu se nočna oziroma jutranja temperatura ni spustila pod 29 stopinj Celzija. Medtem nad Slovenijo prihaja ohladitev, agencija za okolje pa opozarja predvsem na večerna neurja na zahodu, možno naraščanje hudournikov in močan severni veter ob obali.

“Nekje okoli 20. ure pričakujemo ob obali močen piš severnega vetra. Takrat se bo pas najmočnejših neviht razširil nad zahodno Slovenijo in potoval v notranjost. Marsikje bo možna kakšna močnejša nevihta, tudi z možnostjo toče, sunkov vetra, nalivov, ni izključen tudi porast nekaterih manjših hudournikov. Bolj ogrožena je zahodna polovica Slovenije v časovnem oknu nekje od poznega popoldneva do prvega dela noči, predvidoma okoli 20. ure naj bi bilo največ tega dogajanja,” je za STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Benedikt Strajnar.

Najmočnejši veter bo predvidoma ob obali in bo v sunkih dosegal hitrosti okrog 100 kilometrov na uro, opozarja Arso.

Vročinski val popušča. Foto: improntalaquila.org

Danes čez dan bo sicer na Primorskem in ponekod v južni polovici Slovenije še velika toplotna obremenitev. Predvsem na Primorskem je tudi velika požarna ogroženost. Nato se bodo sprva tekom dneva nevihte pojavile na severu države, nastajanje neviht se bo širilo proti jugu, najintenzivnejše dogajanja pa naj bi bilo, kot omenjeno, zvečer na zahodu države.

Najvišje dnevne temperature bodo danes od 26 do 33, na Primorskem do 37 stopinj Celzija. Do ponedeljka zjutraj bodo padavine povsod ponehale.

Sicer pa so bile ob popuščanju četrtega letošnjega vročinskega vala temperature minulo noč ponekod zelo visoke. Predvsem v Vipavski dolini so se komajda spustile pod 30 stopinj Celzija, marsikje na Primorskem je bilo okoli 29 stopinj Celzija. Tudi drugod po državi so bile jutranje temperature zelo visoke, je povedal Strajnar. “Ali gre za rekorde ali ne, moramo še preveriti, vsekakor pa smo blizu rekordom, zelo verjetno je kakšna izmed postaj rekordna,” je dodal dežurni meteorolog.

Najtopleje je bilo glede na izmerjene temperature v Podnanosu, kjer temperatura ni padla pod 29 stopinj Celzija. Tudi v Biljah pri Novi Gorici so zjutraj namerili 29 stopinj, a se je tam v soboto pozno zvečer za nekaj časa nekoliko ohladilo, in sicer na okoli 26,5 stopinje Celzija, nato pa se je sredi noči ponovno segrelo. “Te visoke temperature v Vipavski dolini so povezane z burjo, ki je pihala večino noči,” je pojasnil meteorolog.