DomovNovicePodpisan sporazum o sodelovanju med Koprom in Busanom

Podpisan sporazum o sodelovanju med Koprom in Busanom

Naši krajiNoviceObvestilaSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Republika Slovenija in Republika Koreja krepita sodelovanje, ki se bo v naslednjem tednu izrazilo z odprtjem slovenskega veleposlaništva v Seulu. V luči konkretizacije projektov med državama je ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh predlagala sodelovanje dveh pristaniških mest, Kopra in Busana. Župan Aleš Bržan je tako danes uresničil prvi korak k boljšemu sodelovanju obeh držav na ravni občin. Mestna občina Koper in Metropolitansko mesto Busan, drugo največje mesto v Južni Koreji, sta danes podpisala sporazum o sodelovanju.

Busan je s približno 3,4 milijona prebivalcev kulturno, izobraževalno in gospodarsko srce »jugovzhodne gospodarske cone«, največje pristaniško mesto v Južni Koreji in šesto najbolj obremenjeno pristanišče na svetu glede na tonažo pretovora. Je svetovno gospodarsko in finančno središče, znano po strojnem, jeklarskem, ladjedelniškem in pomorskem sektorju, pa tudi po modnih, turističnih in trgovinskih sejmih.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in župan Metropolitanskega mesta Busan Park Heong-joon sta v prostorih občinske uprave na Verdijevi ulici danes podpisala sporazum o sodelovanju med občinama, katerega rdeča nit sta trajnostni razvoj in izboljšanje kakovosti življenja občank in občanov.

Sporazum je namreč namenjen krepitvi odnosov med obema občinama, s posebnim poudarkom na krepitvi gospodarskega sodelovanja, vzpostavljanju kadrovskih izmenjav, spodbujanju kulturnega sodelovanja in izmenjavi najboljših praks v zvezi z informacijsko tehnologijo in digitalizacijo. Občini bosta pripravili skupne projekte, ki spodbujajo izmenjavo med zasebnim sektorjem, civilno družbo in javnimi institucijami v mestih. Največ možnosti za sodelovanje sicer vidita na področju pristaniških dejavnosti in uporabe informacijske tehnologije (pametna mesta).

Župana sta se s podpisom zavezala, da si bosta Koper in Busan prizadevala krepiti prijateljske odnose med mestoma in državama ter da bosta spodbujala izmenjavo izkušenj in informacij glede skupnih interesov.

Foto: Tomaž Primožič/FPA