DomovNoviceJubilejni 30. Primorski poletni festival se vrača v raznolika oko­­lja istrskih mest

Jubilejni 30. Primorski poletni festival se vrača v raznolika oko­­lja istrskih mest

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Med 1. in 23. julijem bo letošnji jubilejni Primorski poletni festival ponudil 11 predstav. V dobrih treh tednih bo festival ponudil gledališke in plesne predstave, glasbeno-kabaretni dogodek in razstavo kot del spremljevalnega programa. PPF ob letošnji 30. obletnici obuja svoje prvotno poslanstvo, saj se vrača v raznolika oko­­lja istrskih mest z dogodki, ki oživljajo mestni trg, dajo posebno vsebino mestni palači ali se selijo kar na plaže. 

Odprtje festivala bo v soboto, 1. julija, v dvorani sv.Frančiška Asiškega, kjer bo ljubljanska Drama odigrala vznemirljivo predstavo Penelopiada s Polono Juh v glavni vlogi.

Primorski poletni festival je osrednja gledališka prireditev poletnih mesecev v slovenski Istri. V skoraj 30 letih obstoja se je vzpostavil kot pomemben dejavnik kulturnega razvoja in ambientalnega gledališča, s katerim oživijo prizorišča istrskih mest. PPF pomembno prispeva h kulturno-umetniški ponudbi krajev ob morju. Pretežno gledališki in plesni program ponuja žanrsko raznovrstne dogodke iz slovenske in tuje produkcije in veliko pozornosti namenja čezmejnemu sodelovanju. Program si vsako leto ogleda nekaj tisoč obiskovalcev.

Društvo PPF je skupaj s sponzorji organizator letošnje prireditve in že tridesete izvedbe tradicionalnega primorskega festivala. S predstavniki štirih občin slovenske Istre so podpisali pismo o nameri in pripravili nova izhodišča ter delovni načrt za njegovo izvedbo v novih razmerah. »Odločili smo se za krajšanje festivalskega obdobja, za manj predstav, a za najvišji kakovostni rang in za njihovo razporeditev po vseh štirih občinah,« je pred začetkom festivala povedala Neva Zajc, predsednica Društva Pomorski poletni festival.

Letošnja prevladujoča tema festivala je ženska. »Položaj ženske v različnih družbenih razmerah in okoliščinah, ki se kaže v razmerju do patriarhata, do rigidnih družbenih struktur, kot sta denimo aristokracija ali malomeščanstvo, družbenih pričakovanj in idealov, povezanih z materinstvom, do nežnejših občutenj in izkušenj, kot je intimen čustveni odnos in profesionalna pot dveh plesalcev,« je o letošnjem festivalskem programu povedala dr. Anja Bajda, umetniška vodja 30. PPF-ja.

Julijske predstave na različnih lokacijah

Odprtje festivala bo v soboto, 1. julija, v koprski dvorani sv.Frančiška Asiškega, kjer bo ljubljanska Drama odigrala vznemirljivo predstavo Penelopiada s Polono Juh v glavni vlogi. Nedeljska predstava V agoniji Društva dveh in Foruma slovanskih kultur bo v koprski palači Gravisi, medtem ko se PPF v sredo, 5. julija, seli v Letni kino Arrigoni, kjer bo na ogled duhovita predstava Predsednice v produkciji Zavoda Melara. Dan kasneje, 6. julija, bo v Gledališču Koper plesna predstava Traviata gostujoče italijanske skupine Artemis danza.

Drugi julijski vikend v petek, 7. julija, festival ponuja v piranskem Gledališču Tartini še en plesni posladek, in sicer predstavo Stopi iz moje sence PI 314, ki sta jo oblikovala Plesni teater Ljubljana in MN Dance Company in je poklon Pii in Pinu Mlakar, uglednima slovenskima plesalcema in koreografoma.

Pred tem bodo v Monfortu v Portorožu ob 18.00 odprli razstavo Piha široko, izplujeva.ki jima je posvečena ter predstavili video o obnovi njune jadrnice Galeb.  V nedeljo, 9. julija, se vračajo v Ankaran, kjer bo  nastopila Vita Mavrič s svojimi glasbeniki v Kontra-Albi.

Predstava Večni otrok v produkciji Slovenskega ljudskega gledališča Celje bo v petek, 14. julija, v izolskem Arrigoniju. Teden kasneje se PPF vrača v koprsko palačo Gravisi, kjer se bo na vrtu predstavila Petra Blašković z monodramo Francamente. Dogajanje se bo nadaljevalo v petek, 21. julija, na ankaranski plaži Valdoltra, kjer bo na ogled Rita in sodnik Marca Artusija. Sobota, 22. julija, bo v portoroškem Avditoriju namenjena plesni predstavi Vivaldiana v izvedbi skupine Spellbound Contemporary Ballet iz Rima. Festivalsko poletje bomo sklenili dan kasneje na plaži, kjer bo predstava Mario in čarodej Slovenskega stalnega gledališča Trst, ki je pred nedavnim prejela nagrado tantadruj za najboljšo predstavo minule sezone v primorskih gledališčih.

Vstopnice že v predprodaji

Vstopnice za letošni PPF so že v predprodaji, in sicer na spletni strani Mojekarte, za koprske predstave tudi na v TIC Koper, za izolske tudi v galeriji Alga, za predstave v Portorožu in Piranu tudi v Avditoriju Portorož in na njihovi spletni strani

Več informacij o programu Primorskega poletnega festivala na povezavi.

Foto: Primorski poletni festival