DomovNovicePokrajinski muzej Koper bo vzpostavil tri Demenci prijazne točke

Pokrajinski muzej Koper bo vzpostavil tri Demenci prijazne točke

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Pokrajinski muzej Koper vstopa v poletje z nizom dogodkov že v maju. Eden pomembnejših bo v četrtek, 18. maja, na mednarodni dan muzejev. Letos se ta osredotoča na trajnostni razvoj muzejev in dobro počutje v teh kulturnih ustanovah, na temo muzejev, trajnostnega razvoja in dobrega počutja.

Muzeji na mnoge načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja, od podpore podnebnim ukrepom, spodbujanja vključevanja do boja proti socialni izolaciji in izboljšanju duševnega zdravja. Slednje se nanaša na globalno zdravje in dobro počutje, zagotavljanje zdravega življenja in spodbujanje dobrega počutja v vseh starostnih obdobjih. To je tudi osrednja vsebina Pokrajinskega muzeja Koper ob mednarodnem dnevu muzejev, ko bodo z društvom Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci vzpostavili Demenci prijazno točko na treh lokacijah: v palači Belgramoni Tacco in dveh dislociranih enotah – Etnološki zbirki in na Gradu Prem. Vzpostavitev Demenci prijazne točke sovpada tudi z novim muzejskim programom Muzej za spomin, prilagojenem zmožnostim oseb z zmanjšano kognitivno sposobnostjo in demenco.

Pestro poletno dogajanje

Poletni meseci bodo tudi v koprskem muzeju polni dogodkov, ki bodo še dodatno popestrili osrčje mesta in mestni utrip. Muzej napoveduje, da se bodo v soboto, 17. junija, že 19. leto zapored priključili vseslovenski akciji Poletna muzejska noč. Osrednji dogodek bo odprtje občasne razstave ob 110- letnici rojstva primorske operne pevke Ksenije Vidali z naslovom Pomlad na opernem odru, ki jo bo spremljal večer opernih arij Poklon Kseniji Vidali.

Vrt koprskega muzeja bo v poletnih mesecih gostil številne glasbene dogodke, v mesecu septembru pa bo muzej v sodelovanju z Mestno občino Koper gostil tridnevni kongres muzejev, na katerem bo približno 150 strokovnjakov, zaposlenih v muzejih, razpravljajo o aktualnih temah.

Kot zanimivost poudarjamo, da je v tem tednu, ko obeležujemo Teden družine (za družine z otroki) in na Mednarodni dan muzejev ogled zbirke in razstav Pokrajinskega muzeja Koper brezplačen.

Več informacij o dogodkih v koprskem muzeju na povezavi.

Foto: MOK