DomovNovicePokrajinski muzej Koper vabi na spoznavanje življenja in dela koprskega glasbenika Vladimirja Lovca

Pokrajinski muzej Koper vabi na spoznavanje življenja in dela koprskega glasbenika Vladimirja Lovca

KulturaNaši krajiNovicePogovoriProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V dvorani Porajinskega muzeja Koper bodo v torek, 6. septembra, ob 18. uri osvetlili življenje in delo Vladimirja Lovca skozi predstavitev knjige V zrcalu glasbene iskrenosti: Vladimir Lovec (1922–1992) ter razstave Umetnost mora biti iskrena, poštena, neposredna in lepa, ki bo na ogled v muzejski galeriji do nedelje, 6. novembra.

Strokovna monografija z zvočno prilogo

Prva monografija o Vladimirju Lovcu, ki je od leta 1951 živel in pomembno krojil glasbeno življenje v Kopru, odstira njegovo življenjsko in glasbeno pot ter skladateljski opus; z zbranimi spomini o njem pa monografija razkriva tudi odtenke Lovčeve osebnosti. Priložen ji je glasbeni album Vladimir Lovec 100 let, ki zajema nove studijske posnetke izbranih skladb iz njegove orkestrske, solistične klavirske in komorne glasbe in nudi še pristno izkušnjo slušnega spoznavanja Lovčevega glasbenega sveta.

Strokovna monografija V zrcalu glasbene iskrenosti: Vladimir Lovec (1922–1992) je nastala ob podpori Mestne občine Koper in Zveze primorskih glasbenih šol. Uredila jo je koprska muzikologinja Helena Filipčič Gardina, ki je tudi sama prispevala avtorsko besedilo v knjigi. Ob klavirskih zvokih in plesu v izvedbi primorske pianistke Aleksandre Pavlovič in plesalca Milana Tomášika bodo monografijo predstavile avtorice – muzikologinje Helena Filipčič Gardina, Anna Fink, Marija Gombač, Lea Hedžet in Lidija Podlesnik Tomášiková, pridružila se jim bosta še Mojca Menart, vodja založniške dejavnosti ZKP RTV Slovenija, in Marko Bonin, v. d. direktorja Pokrajinskega muzeja Koper.

O razstavi »Umetnost mora biti iskrena, poštena, neposredna in lepa«

Osrednja razstava o pomembnem koprskem glasbeniku Vladimirju Lovcu avtoric Marije Gombač in Vanje Gregorič obiskovalcu predstavlja skladateljevo življenje v celoti v kar se da širokem spektru. Zaobjame ga kot človeka s strastmi, kot učitelja z ljubeznijo in predanostjo do učencev in glasbe, kot umetnika, skromnega pa vendar visoko cenjenega, kot iskrenega publicista z mehkobo, kot spoštljivega prijatelja.  Razstavo, ki je nastala v sodelovanju med Pokrajinskim muzejem Koper, Zavodom lepih umetnosti, Glasbeno šolo Koper, JSKD OI Koper in Mestno občino Koper si bo možno ogledati v galeriji Pokrajinskega muzeja Kopr vse do nedelje, 6. novembra.

Več o jubilejnem letu Vladimirja Lovca na povezavi.

Foto: MOK