DomovNovicePokrajinski muzej predstavil stopniščni vzpenjalnik za invalide

Pokrajinski muzej predstavil stopniščni vzpenjalnik za invalide

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V atriju Pokrajinskega muzeja so danes predstavili stopniščni vzpenjalnik oz. goseničarja, ki omogoča prevoz oseb na invalidskem vozičku po stopnicah in različnih pregradah. Gre za pomembno pridobitev, s katero bodo lahko gibalno ovirane osebe obiskale vse javno dostopne prostore Pokrajinskega muzeja Koper, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in občinske uprave.

Prednost goseničarja je v tem, da invalidom omogoča večjo dostopnost oz. veliko prilagodljivost uporabe, saj ga je mogoče preprosto prestaviti na različne lokacije, poleg tega pa ne potrebuje posebne namestitve ali fiksne vgradnje v prostor, kar je prijazno tudi do nepremične kulturne dediščine. Goseničarja, ki  ga upravlja usposobljeni operater, poganja elektromotor na baterijo. Za njegovo uporabo se je treba pri institucijah, ki ga bodo uporabljale, najaviti najmanj 48 ur pred načrtovanim obiskom.

Predstavitve goseničarja v atriju koprskega muzeja se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je izpostavil, da se na MOK zavedajo možnosti nadgradnje obstoječe infrastrukture za invalidne osebe ter da se veselijo pridobitve, ki osebam z omejeno mobilnostjo olajšujejo dostop do javnih objektov in površin, s tem pa tudi dostop do različnih, življenjsko potrebnih storitev: »Tehnološke inovacije so pomemben dejavnik, ki bistveno pripomorejo k lažjemu, predvsem pa bolj samostojnemu življenju gibalno oviranih. Ravno zato bo občina tudi v prihodnosti podpirala implementacijo čim večjega števila takšnih pripomočkov, ki soustvarjajo pogoje za njihovo neodvisnost.«