DomovNovicePolicija opozarja na nevarnost uporabe pirotehničnih izdelkov

Policija opozarja na nevarnost uporabe pirotehničnih izdelkov

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Policija pred bližajočimi prazniki opozarja na nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je problem vseh, zato prosijo starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje, da opozarjajo na nevarnosti in možne posledice, so danes sporočili s Policijske uprave Koper.

Lani med prazniki sicer na območju koprske policijske uprave niso imeli večjih zasegov pirotehničnih sredstev, so pa obravnavali poškodbo 13-letnega otroka in več primerov vandalizma, kot so poškodovanja zabojnikov, oken, košev za smeti, osebnih avtomobilov in podobno. Leto pred tem pa so obravnavali dve lahki telesni poškodbi otrok zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov in prav tako več primerov poškodovanja premoženja. V dveh primerih so našli storilce in jih kazensko ovadili.

Pirotehnična sredstva uporabljajte z veliko mero previdnosti.

Leta 2008 je začel veljati novi zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki prepoveduje prodajo, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (petarde).

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

Policisti bodo dosledno ukrepali proti kršiteljem, globe se gibljejo od 400 do 1200 evrov.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so v ta namen tudi označeni. Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Prepovedana je predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. V policiji ugotavljajo, da je največ poškodb ravno pri takšni prepovedani uporabi teh izdelkov, kupljenih na črnem trgu.