DomovNovicePolicisti bodo ves teden izvajali nadzor

Policisti bodo ves teden izvajali nadzor

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Policisti danes začenjajo enotedensko akcijo, v kateri bodo preverjali uporabo varnostnega pasu. Več pozornosti bodo namenili potnikom na zadnjih sedežih, mladim voznikom in voznikom tovornjakov, kombijev in avtobusov. Če bi v avtomobilih uporabljali varnostne pasove, bi bilo 40 odstotkov manj žrtev prometnih nesreč, navajajo strokovnjaki.

Policisti bodo ves teden izvajali nadzor nad uporabo varnostnih pasov na sprednjih in zadnjih sedežih, prav tako bodo preverjali pravilno rabo zadrževalnih sistemov v vseh vrstah motornih vozil, navajajo na policiji.

Glavna cilja akcije sta povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, v tovornih vozilih in avtobusih ter zmanjšanje števila mrtvih in hudih telesnih poškodb, do katerih prihaja zaradi neuporabe varnostnega pasu.

Izkušnje policistov kažejo, da se število ugotovljenih kršitev razlikuje glede na starostno skupino kršiteljev. Najpogosteje se med vožnjo ne pripenjajo prometni udeleženci, ki so stari med 26 in 35 let. Zato letos več pozornosti usmerjajo predvsem na potnike na zadnjih sedežih, mlade voznike ter voznike tovornih vozil, avtobusov in kombiniranih vozil.

Policisti bodo ves teden izvajali nadzor nad uporabo varnostnih pasov na sprednjih in zadnjih sedeži. Foto: arhiv ekoper.si

Uporaba varnostnega pasu kar za polovico zmanjša tveganje za smrtno žrtev, za skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih, navajajo na policiji.

Akcija z imenom Varnostni pas

Nacionalno akcijo Varnostni pas vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, akciji pa se poleg policije pridružujejo še ministrstvo za izobraževanje, nevladne organizacije, šole vožnje, osnovne in srednje šole ter občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Načrtovane aktivnosti za večjo uporabo varnostnega pasu so usklajene z evropsko akcijo Seatbelt. Gre za drugi del letošnje akcije, namenjene osveščanju o pomenu uporabe varnostnega pasu. Prvi del akcije je potekal marca letos.