DomovNoviceSOGLASNO: “Drugi tir je nujen!”

SOGLASNO: “Drugi tir je nujen!”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na sinočnjem velikem soočenju TV Slovenija so organizatorji referendumske kampanje o zakonu o drugem tiru predstavili argumente za in proti. Vsi so si bili enotni, da je gradnja drugega tira nujna in prioritetna, mnenja so se delila zgolj okrog vrednosti projekta in poteka trase.

Kar nekaj vlad je podpiralo to isto traso, ki je aktualna že vsaj 15 let, nimamo časa iskati nove, je poudaril Boris Popovič, ki je sinoči zastopal mnenje Mestne občine Koper. Ta zakon o gradnji drugega tira podpira, se pa, kot je pojasnil, strinja da ta ni perfekten. Kljub temu je mnenja, da je drugi tir nujno potreben, “prav je, da ga zgradimo,” ob tem pa dodal, da je treba pustiti vladi, da dela in da se dokaže. Kot pravi Popovič je pomembno, da je vlada zagotovila, da bo sočasno gradila dva tira, kot tudi da ostaja ta v večinski lasti države.

Tudi sicer so si bili podporniki enotni, da je gradnja drugega tira nujna za dosego nadaljnjega razvoja, ne samo koprskega pristanišča, ampak tudi celotne Slovenije. Obstoječi tir je namreč, kot je opozoril prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes, najbolj zasedena enotirna proga v Evropi s tovornim prometom. Podobnega mnenja je tudi Patrick Vlačič, za katerega je najpomembnejši argument prav ta, da se tovor s cest seli na železnice. Zagovornik zakona je tudi Gašpar Gašpar Mišič, ki meni, da si ne smemo dovoliti, da o tako pomembnem strateškem projektu odloča politika.

Glasni so bili tudi nasprotniki, ki dvomijo v model financiranja, prav tako so nekateri izpostavili, da je problematična tudi sama trasa drugega tira.

Celotno oddajo Referendum 2017 si oglejte spodaj: