DomovNoviceCerar v Kopru branil odločitev za drugi tir

Cerar v Kopru branil odločitev za drugi tir

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Premier Miro Cerar je na srečanju Kluba gospodarstvenikov Slovenske Istre v Kopru poudaril odločenost vlade, da izpelje projekt drugega tira. Dejal je, da če s tem ne bomo začeli zdaj, nas bodo sosednje države transportno zaobšle, zastal pa bo tudi razvoj koprskega pristanišča. Nasprotnikom zakona je očital, da bi radi spolitizirali razvojni projekt.

Glede začetne previdnosti te vlade do projekta drugega tira je Cerar pojasnil, da so se dolgo ukvarjali s primerno finančno konstrukcijo, ker so se želeli “izogniti novemu Teš 6”. Za razliko od tistega pa ima ta projekt dobro finančno konstrukcijo, saj kar najmanj obremenjuje slovenske davkoplačevalce, tisti, ki bodo od njega imeli največ, pa bodo prispevali sorazmeren delež, je dejal predsednik vlade.

Ob tem je Cerar opozoril, da tisti, ki želijo zaustaviti zakon, ne delajo v dobro Sloveniji. Spomnil je tudi, da je predvideno traso železniške proge, ki jo v SDS kritizirajo, sprejela prav vlada Janeza Janše.

Foto: arhiv ekoper.si

Cerar verjame, da zakon na referendumu ne bo padel

Sicer pa premier verjame, da zakon na referendumu ne bo padel in da bodo še v tem mandatu začeli vsaj s pripravljalnimi deli za drugi tir.

Ključno zanj je, da je ta vlada povrnila državi ugled in politično stabilnost. Slovenija je po njegovem na pravi poti, a se težav, ki so se nakopičile skozi desetletja, ne da rešiti čez noč.

Med koraki za prihodnost je predsednik vlade izpostavil še, da je treba razvijati naše osnovno bogastvo, tj. človeški potencial ter izobraževalni sistem bolj tesno povezati z gospodarstvom in njegovimi potrebami. Prav tako je poudaril razvoj infrastrukture, vključno s tretjo razvojno osjo, kot rak rano za investicije pa izpostavil “prepočasen, preokoren pravosodni sistem”.

Vlada se bo sicer trudila poskrbeti za čim bolj spodbudno okolje za gospodarstvo. Tako je premier napovedal poenostavitev in skrajšanje postopkov za pridobitev gradbenih dovoljenj, v tem mesecu oz. v začetku oktobra pa bo vlada sprejela in poslala v DZ zakon o spodbujanju investicij, ki bo izenačil spodbude za domače in tuje investitorje.