Posadka francoske mornarice na obisku v Kopru

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je Mestna občina Koper gostila posadko ladje francoske nacionalne mornarice “TAAPE”, specializirane za spremstvo in pomoč podmornicam. Gre za obisk, ki je del letnega programa vojaškega sodelovanja med oboroženimi silami Slovenije in Francije.

Predstavnike francoske bojne ladje je sprejle Timotej Pirjevec, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj, ki je zbrane pozdravil v imenu koprske občine in jim zaželel dobrodošlico v mestu. Poveljnik ladje “TAAPE” Thomas Chaboud je pohvalil urejenost in izgled Kopra ter predstavnikom Mestne občine Koper zaupal, da je Slovenija, predvsem pa mesto Koper v zelo lepem spominu ostal tudi poveljniku ladje Pluton, kapitanu korvete Benjaminu Tutoyotu, ki je gostovala pri nas v lanskem letu. Poleg tega, je bila posadka, ki je včeraj obiskala tudi Ljubljano navdušena nad snegom. Nekateri so ga videli celo prvič.

TAAPE, je manjša ladja francoske nacionalne mornarice, ki sprejme dvajset ljudi, med katerimi so mehanik, električar, brodarski, častniki, podčastniki in pet mornarjev. K nam so včeraj pripluli iz Hrvaške, kjer so obiskali Dubrovnik in Split, svojo pot pa bodo v nedeljo, 25. februarja, nadaljevali nazaj v francoski Toulon, kjer je ladja tudi sicer zasidrana.

Posadka je na misiji že dva meseca, kar je za tako majhno ladjo nenavadno, saj je v drugih primerih na morju od dva do tri tedne, sicer pa se z naslednjim letom “upokoji”. Kot je poveljnik ladje še zaupal predstavnikom Mestne občine Koper, ladja na krovu nima orožja.

Ob koncu sprejema je Timotej Pirjevec francoski posadki izročil županovo vino in oljčno olje ter knjigo Anje Čop – Najlepša obala, v dar pa je prejel sliko ladje, ki jo je naslikal poveljnik Thomas Chaboud sam.