DomovNovicePosvet o novostih na področju registracije nastanitvenih obratov in poročanja v turizmu

Posvet o novostih na področju registracije nastanitvenih obratov in poročanja v turizmu

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Z decembrom bo vzpostavljen Register nastanitvenih obratov, pričela pa bo delovati tudi spletna aplikacija za poročanje podatkov o gostih, prenočitvah in turistični taksi, ki prinaša novosti za izvajalce nastanitvene dejavnosti.

Mestna občina Koper, Občina Piran, Občina Izola in Občina Ankaran bodo v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), Statističnim uradom Republike Slovenije (SURS) in Generalno policijsko upravo za nastanitvene obrate organizirale posvet o novostih na področju registracije nastanitvenih obratov in poročanja v turizmu, ki se bo zaradi obsega nastanitvene dejavnosti na območju slovenske Istre odvijal kar dvakrat, v Kopru in Portorožu.

S 1. decembrom 2017 se bo namreč vzpostavil Register nastanitvenih obratov (RNO) in spletna aplikacija za poročanje podatkov o gostih, prenočitvah in turistični taksi (eTurizem). Izvajalci nastanitvene dejavnosti bodo morali obstoječe nastanitvene obrate (NO) vpisati v RNO najkasneje do 28. 2. 2018. Po novem bodo tako NO zakonsko predpisane podatke vezane na prenočevanje gostov poročali le enkrat, v aplikacijo/servis eTurizem, in ne več posebej Policiji, SURS in občini. Od 1. 3. 2018 dalje poročanje po starem načinu ne bo več mogoče.

Foto: tripadvisor

 

Na posvetu se bo izvajalcem nastanitvene dejavnosti predstavilo aktivnosti in novosti, ki jih bodo po novem morali izvajati in upoštevati.

Organizirana bosta dva posveta, in sicer:

  • ponedeljek, 23. 10. 2017, ob 16. uri, v Protokolarno – prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega, v Kopru in
  • ponedeljek, 20. 11. 2017, ob 16. uri, Glavni dvorani Avditorija Portorož.

Udeležba na posvetu je brezplačna, zaradi lažje organizacije dela pa je nujna predhodna prijava. Izvajalci nastanitvene dejavnosti se sami odločijo, na katerem od dveh posvetov bodo sodelovali in svojo prisotnost predhodno potrdijo na:

  • za posvet v Kopru: tic@koper.si ali 05-6646-403, najkasneje do 19. 10. 2017 ali
  • za posvet v Portorožu: jana@portoroz.si ali 05-6748-260, najkasneje do 16. 11. 2017.