DomovNovicePozor pri kurjenju kresov

Pozor pri kurjenju kresov

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred nami so prvomajski prazniki, na predvečer praznika dela pa bodo marsikje po državi spet zagoreli kresovi. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je ob tej priložnosti izdala vrsto napotkov glede kurjenja kresov.

Prostor okoli kurišča kresa moramo očistiti vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kurišča kresa. Če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali, kot so pesek, kamni ali opeka. Kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe.

Ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti. Pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les. Prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke. Po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom, kot sta pesek ali zemlja.

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci. Če kljub vsem previdnostnim ukrepom vseeno pride do požara, je treba nemudoma poklicati pristojni regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112. V primeru morebitne razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano.

Navedene ukrepe je priporočljivo upoštevati tudi, če se kres kuri izven naravnega okolja. Poleg tega se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja seznaniti z morebitnimi omejitvami in prepovedmi na konkretni lokaciji, ki jih lahko določajo predpisi o gozdovih, predpisi lokalnih skupnosti ali omejitve, ki veljajo za določena posebej zavarovana območja.

Foto: Pexels