DomovNoviceV juliju se vrača 31. Primorski poletni festival

V juliju se vrača 31. Primorski poletni festival

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Primorski poletni festival je osrednja gledališka prireditev poletnih mesecev v slovenski Istri. V 30 letih obstoja se je vzpostavil kot pomemben dejavnik kulturnega razvoja in ambientalnega gledališča, s katerim oživijo prizorišča istrskih mest. Festival bo tudi letos med 2. in 27. julijem na različnih lokacijah mest slovenske Istre ponudil program za vse okuse.

Primorski poletni festival že leta pomembno prispeva h kulturnoumetniški ponudbi krajev ob morju. Pretežno gledališki in plesni program ponuja žanrsko raznovrstne dogodke slovenske in tuje produkcije ter veliko pozornosti namenja čezmejnemu sodelovanju. Program si vsako leto ogleda več tisoč obiskovalcev.

Mestna občina Koper in občine Ankaran, Izola ter Piran so z Društvom Primorski poletni festival v letu 2022 podpisale Pismo o nameri za podporo in sodelovanje pri prihodnjih izvedbah Primorskega poletnega festivala (PPF). Župani so takrat s podpisom pisma izrazili jasno namero za skupno podporo nadaljevanju izvajanja in nadgradnji tega priljubljenega gledališkega festivala v prihodnjih letih.

Letošnji PPF se bo slavnostno začel v torek, 2. julija, bo ob 21.30 na Titovem trgu v Kopru s 16-članskim ansamblom SNG Nova Gorica, ki bo pod zvezdami odigral največjo gledališko predstavo letošnje edicije, Shakespearovo komedijo Mnogo hrupa za nič, ki napeljuje k razmisleku o pomenu iskrenosti v ljubezni.

Uprizoritev Shakespearove klasične komedije o dveh parih zaljubljencev z različnimi pogledi na zaljubljenost v ospredje postavlja konflikt, ki nastane, ko se možje po dolgem času vrnejo iz vojne, doma pa jih pričakajo žene, zdaj navajene na samoodločanje, samostojnost in svobodo.

Komedijo Williama Shakespearja, eno najlepših komedij svetovne dramske zakladnice, prirejeno v sodobnem duhu emancipacije in na vseh področjih prebujajoče se ženske energije, je na oder SNG Nova Gorica postavila Ivana Djilas, znana po glasbeno gledaliških spektaklih, kakršna je tudi tokratna uprizoritev. »To je komedija, v kateri ni ene čiste linije, ni enega ljubezenskega para, ampak je ena velika zmešnjava. Veliko parov se zbližuje in spet oddaljuje. Mnogo hrupa za nič je v resnici naš napor, da se prepoznamo, zbližamo, da uredimo naša čustva,« je povedala režiserka.

Več informacij o pestrem programu festivala najdete na povezavi.

Foto: Primorski poletni festival, Jaka Ivančič