DomovNovicePred vrati je zgodovinsko Medreligijsko srečanje v Kopru

Pred vrati je zgodovinsko Medreligijsko srečanje v Kopru

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Medreligijsko srečanje z naslovom Mir tebi, Evropa!, mir tebi, Balkan! bo potekalo v Kopru 17. in 18. junija. Srečanja v organizaciji Slovenske škofovske konference se bodo udeležili predstavniki vseh glavnih verstev na polotoku Balkanu in sosednjem polotoku Mali Aziji, tj. predstavniki vseh treh krščanskih verstev, katoličanov in pravoslavnih ter evangeličanov, predstavniki islama in judovstva.

Za Koper in koprsko škofijo pomeni medreligijsko srečanje najprej izjemno čast in veliko veselje, potem pa tudi veliko priložnost in veliko obveznost. »Koper si skupaj s škofijo šteje v čast, da je bilo izbrano za gostujoče mesto in se veseli srečanja predstavnikov vseh glavnih religij na Balkanu, jih radostno pričakuje in je pripravljeno na gostoljuben sprejem. V mestu Koper ali vsaj v njegovi bližini že zdaj prebivajo predstavniki vseh povabljenih verstev, zato bodo vsi gostje prišli tako rekoč k svojim in med svoje. Capodistria tako za en dan ne bo samo Capo d’Istria, ampak bo tudi Capo dei Balcani. Medreligijsko srečanje sovpada tudi z vigilijo pred godom svetega Nazarija, prvega škofa koprske škofije in zavetnika mesta Koper, ki slavi svoj god 19. junija, vpada pa tudi v leto priprave na 1.500-letnico njegovega prihoda v Koper (leta 524). Medreligijsko srečanje bo skupnemu slavju dodalo poseben pomen in pečat. Vsako verstvo ima svoj čar in vsako razodeva svoj delež skrivnosti vsemogočnega Stvarnika Zemlje in neba,« je pred srečanjem in forumom izpostavil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Na forumu se bodo svoje poglede o miru predstavili predstavniki 15 držav od Carigrada do Triglava, podali pa bodo tudi svoja stališča in izkušnje glede vprašanj o težavah in znamenjih upanja za mir, ki jih vidijo v svojem okolju, konkretnih primerih dobre prakse in pričevanj ter sodelovanja med različnimi religijami, svojem lastnem sporočilu in viziji miru in upanja v Evropi in na Balkanu.

Koprski stolni župnik dr. Primož Krečič dejavno živi medreligijski vsakdanjik v Kopru, za forum pa je dejal, da je to potrditev in obenem spodbuda sodelovanja ter dela skupaj s predstavniki drugih krščanskih Cerkva in muslimanov.

Na forumu bo s svojimi prispevki sodelovalo tudi 22 predstavnikov pomembnejših zgodovinskih verskih skupnosti, ki so prisotne na tem prostoru. V imenu RKC bo sodelovalo deset predsednikov ali zastopnikov škofovskih konferenc, s strani pravoslavnih cerkva bodo sodelovali štirje metropoliti in episkopi kot predstavniki carigrajskega ekumenskega patriarha Bartolomeja, srbske pravoslavne Cerkve in makedonske pravoslavne Cerkve, škofa evangeličanske Cerkve AV v Sloveniji in iz Novega Sada v Srbiji. Pomemben bo tudi prispevek pogleda s strani islamske veroizpovedi, ki ga bo predstavilo šest muftijev iz različnih držav območja. Spregovorila bosta še po en rabin in en humanist. Prisotne bosta s pozdravnimi nagovori pozdravila tudi predsednica države dr. Nataša Pirc Musar in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Pester program srečanja

V soboto, 17. junija, bo ob 10. uri v dvorani sv. Frančiška Asiškega Forum za dialog in mir na Balkanu, popoldne ob 17. uri bo v Taverni sledilo kulturno srečanje Mladi za mir, ob 21. uri pa bo v koprski stolnici slavnostni koncert. V nedeljo, 18. junija, ob 10. uri bo koprska stolnica gostila slovesno mašo, ki jo bo ob somaševanju domačega škofa Jurija in drugih škofov iz Slovenije in tujine ter duhovnikov vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. Jean-Marie Speich.

Več informacij o programu na povezavi.

Foto: MOK, Škofija Koper