DomovNovicePred vrati so 25. Mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza

Pred vrati so 25. Mednarodna obmejna srečanja Forum Tomizza

KulturaNaši krajiNovicePogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

Forum Tomizza je eden redkih mednarodnih kulturnih projektov na Primorskem, ki že 24 let goji, spodbuja in udejanja idejo več/med/transkulturnosti. Vsako leto je organiziran kot štiridnevni dogodek, ki maja poteka v Kopru, Umagu in Trstu ter s tem povezuje slovenske, hrvaške in italijanske avtorje, pa tudi goste iz širšega prostora Srednje Evrope in Balkana. Letošnji jubilejni, 25. Forum Tomizza bo od 22. do 25. maja potekal na temo Slovnica pozabe.

Forum Tomizza je svojevrstna platforma lepote, ki skozi moč umetnosti in kritične misli javnostim vztrajno sporoča temeljne družbene in civilizacijske vrednote. Na ta način Forum Tomizza Koper, Trst, Umag in severni Jadran postavlja na kulturni zemljevid Mediterana.

Letošnja osrednja tema je Slovnica pozabe. Pozaba je lahko nevtralni filter, lahko je režimsko orodje za represijo, lahko pa je tudi pogoj za ozdravljenje, za možno prihodnje (so)bivanje: vsi ti trenutki vstopajo v njeno »slovnico«. Ko žrtev pove svojo zgodbo in jo skupnost prizna, lahko ta resnica najde mesto v kolektivnem spominu. Rituali obžalovanja in empatije so potrebni za lajšanje bremena preteklosti in ohranjanje ravnovesja med spominom in pozabo, tako odrešujočega za družbeno in čustveno življenje.

Poglavitno vodilo srečanj, ki so na pobudo književnika Milana Rakovca nastala leta 2000 v Umagu, je, da bi ljudje z meje na področju umetnosti, kulture, znanosti in medijev trajno komunicirali, simbolično naslonjeni na ime in delo Fulvia Tomizze, pisatelja in osebnosti, ki je zaradi svoje umetniške in človeške širine enako sprejemljiva za vse etnije severnega Jadrana.

Več informacij o letošnjih srečanjih in programu najdete na povezavi.

Foto. Forum Tomizza