DomovNovicePredor Markovec bo v noči iz sobote na nedeljo zaprt

Predor Markovec bo v noči iz sobote na nedeljo zaprt

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V noči na nedeljo, iz 25. na 26. marec, bo v predoru Markovec potekala regijska vaja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami Markovec 2023. Vajo organizirajo Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje – Izpostava Koper, DARS d.d., Mestna občina Koper in Občina Izola v sodelovanju z Javnim zavodom Gasilska brigada Koper. V času izvedbe vaje med 22. in 5. uro zjutraj bo predor Markovec za ves promet zaprt, urejen bo obvoz cestnega prometa čez Markovec.

Priprave na veliko reševalno vajo, ki bo potekala v nočnem času, so v polnem teku. V soboto se bodo tisti, ki bodo vajo spremljali le ‘od daleč’, zbrali ob 22. uri pri koprskih gasilcih. Tam bodo opisali dogodek, ki se bo zgodil v predoru Markovec, na srečo le za vajo, in predstavili potek vaje, nato pa se bo dogajanje preselilo na teren, kjer bo v pripravljenosti okoli 100 sodelujočih različnih služb za pomoč in reševanje.

V samem predoru se bo, kot je predvideno po scenariju, zgodila množična prometna nesreča, ki bo terjala posredovanje vseh interventnih služb: policijskih patrulj in koprske policijske uprave, Reševalne službe Slovenke Istre (ZD Izola), Prehospitalne enote Obala in vozila urgentnega zdravnika (ZD Koper). Potrebna bo tudi pomoč gasilcev, tako se bodo na samem prizorišču pojavile PGD Pobegi-Čežarji, PGD Krkavče, PGD Hrvatini, PGD Dekani, PGD Babiči, Obalne gasilske zveze Koper, koprske poklicne brigade, PGD Korte, PGD Izola in GZ Izola, Darsa ter štabov civilnih zaščit iz Kopra in Izole.

Foto: MOK