DomovNovicePREDSEDNIŠKE VOLITVE: Borisu Popoviču žreb določil številko 4

PREDSEDNIŠKE VOLITVE: Borisu Popoviču žreb določil številko 4

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so zastopniki kandidatov, ki se bodo 22. oktobra potegovali za mesto predsednika Republike Slovenije, izžrebali vrstni red na glasovnicah za volitve. Boris Popovič bo tako nastopil pod zaporedno številko 4.

Zaporedno številko 4 je za Borisa Popoviča izžrebal njegov zastopnik Franci Matoz.

Foto: Slovenija za vedno

Izžreban vrstni red kandidatov je sledeč:
1. Suzana Lara Krause (SLS)
2. Angelca Likovič (Za otroke!)
3. Maja Makovec Brenčič (SMC)
4. Boris Popovič (Slovenija za vedno)
5. Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija)
6. Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca)
7. Borut Pahor (neodvisni kandidat)
8. Ljudmila Novak (NSi)
9. Romana Tomc (SDS)

Sedaj, ko je določen vrstni red na glasovnicah za volitve, gredo lahko volilni lističi v tisk. Po besedah direktorja službe Državne volilne komisije Dušana Vučka bodo že kmalu začeli pošiljati volilna gradiva v tujino. Skupaj pa bodo natisnili več kot 1,7 milijona glasovnic.

Foto: Slovenija za vedno

V nedeljo, 22. oktobra 2017 boste za Borisa Popoviča tako lahko glasovali pod zaporedno številko 4.

Priprave na volitve potekajo brez težav

Vučko je po današnjem žrebu vrstnega reda kandidatov, kot bodo navedeni na glasovnicah, dejal, da bodo zadnja volilna gradiva šla na pošto za tujino predvidoma v ponedeljek v naslednjem tednu, morda manjši del še v torek. Kot je dejal, priprave na volitve tečejo brez težav.

Žreb opravi Državna volilna komisija, in sicer v dveh krogih. V prvem krogu se na podlagi vrstnega reda vloženih kandidatur oziroma list kandidatov, glede na čas vložitve, z žrebom določi vrstni red žreba, za drugi krog žreba. V drugem krogu žreba se določi vrstni red kandidatur oziroma list kandidatov na seznamu kandidatur oziroma list kandidatov.

Kljub pritožbi Aleša I Cepiča na odločbo DVK o zavrnitvi kandidature, kar je za nekaj dni zamaknilo žreb, bodo lahko še vedno pravočasno izpeljali vse postopke za izvedbo volitev. “Seveda bi nam bilo ljubše, če do pritožbe ne bi prišlo in bi lahko s tiskom začeli že v petek. Torej nekaj zamude je, ampak ne govorimo o tem, da ne bi bili pravočasni,” je dejal.