DomovNaši krajiPredstavitev romarske poti El Camino de Santiago

Predstavitev romarske poti El Camino de Santiago

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes ob 19. uri bo v Rotundi bl. Elija v Kopru potekala predstavitev Jakobove romarske poti v špansko mesto Santiago de Compostela. Svojo izkušnjo španske in francoske poti bo z vami delil Rado Sluga.

Legenda, ki razkriva tančico skrivnostne zgodovine

Legenda pravi, da je leta 813 pastir iz Galicije opazil zvezdo, ki je sijala samo na neko polje. Po ukazu škofa Teodomirja je bilo mesto raziskano.

Odkrita je bila marmornata grobnica. Napis na kamnu je razkril, da gre za posmrtne ostanke “Jakoba, sina Zebedeja in Salome”. Od tedaj se kraj imenuje Compostela, kar naj bi izviralo iz latinskega campus stellae (polje zvezde) ali campus tellure (polje z grobiščem).

pot-camino
El Camino de Santiago. Foto: Potovanja Lama

Santiago de Compostela je postal poleg Jeruzalema in Rima tretji cilj evropskih romarjev. Razvilo se je več različnih poti, ki so vodile do Compostele. Ob njih so zrasla prenočišča za romarje in popotnike. Nastala so tudi razna pobožna znamenja in kapelice, ki so jih romarji spotoma gradili. Prve romarske poti so bile vzor vsem kasnejšim božjim potem, ki so vodile v Francijo in Italijo.

Romarska pot v Compostelo

Svetišče Santiago de Compostela je prav zaradi romarske poti postalo pomembno kulturno središče za vso Evropo, četudi leži na njenih skrajnih robovih.

Danes ob 19. uri se v Rotundi bl. Elija torej obeta zanimivo predavanje. Dovolite si, da vas dogodivščine Rada Sluge popeljejo na zanimivo popotovanje. Vabljeni! *